Hoe erg is vreemdgaan?

Mijn vriendin Valerie heeft vrij stellige overtuigingen als het om de liefde gaat: zij vindt dat mensen die hun partner bedriegen gewoon knettergek zijn. ‘Gezellig met je vrouw op de bank zitten, haar in de ogen kijken, en glashard liegen! Dan heb je toch een psychische stoornis?’, zegt ze met samengeknepen ogen, terwijl ze in gedachten alle vreemdgangers die ze kent aan de hoogste boom hangt. Vreemdgaan, dat is not done, in haar beleving.

Niet zo zwaar aan tillen
Dus toen ik twee jaar geleden verliefd werd op een man die al een vrouw en een kind had, hoefde ik niet op haar sympathie te rekenen. ‘Es, hoe kun je dit een andere vrouw nou aandoen? Je maakt haar leven stuk, en dat van hun kind.’ Andere mensen – vooral mijn  single vriendinnen- dachten hier anders over. ‘Het is zijn verantwoordelijkheid, niet de jouwe’,  zeiden ze. Deze vriendinnen tilden sowieso niet zo zwaar aan vreemdgaan. ‘Als ik een man had die een slippertje maakte, zou ik daar niet zo moeilijk over doen’, zei een andere vriendin. ‘Mensen zijn nou eenmaal niet geprogrammeerd om trouw te blijven aan een persoon’, zei een andere vriend.

Tegenhouden
Deze zomer ging een goede vriendin van mij vreemd. Ik wilde het die avond al tegenhouden omdat ik zag dat ze dronken was, maar ze had haar zinnen gezet op deze man. De volgende dag lag ze met een gierende spijt uit te huilen op een dekentje in het park. ‘Hoe kon ik nou zo stom zijn geweest?’, jammerde ze. Twee dagen later biechtte ze alles op aan haar eigen vriend en wat bleek: hij was datzelfde weekend ook vreemdgegaan. Ze hadden er hard om gelachen, alles uitgepraat, en nu was hun band sterker dan ooit. Maar, vonden jullie het dan niet erg, hadden jullie niet het gevoel dat het wat zei over jullie relatie, vroeg ik vertwijfeld. Nou, dat had ze helemaal niet. ‘Het is juist goed dat het is gebeurd, nu hebben we dat uit ons systeem.’

Wat vind jij?
Ik ben benieuwd hoe andere vrouwen aankijken tegen het aloude probleem van overspel. Zijn de tijden veranderd, en haal je nonchalant de schouders op als je een vriendin ziet vreemdgaan? Of is Nederland druk bevolkt met Valeries, die een heel duidelijk onderscheid maken tussen goed en fout in de liefde?  Geef jouw mening in door het invullen van deze enquête! (invullen duurt een paar minuten)