Hoe herken je een leugenaar?

geroosterde venkel

Met deze tips ben jij een echte leugendetector!

Onzekerheid

Maakt hij een heel onzekere indruk als je hem vragen stelt? Betekent dit dat hij iets te verbergen heeft, of betekent het dat jouw vragen hem nerveus maken? Jij kent hem (waarschijnlijk) het beste om dit te kunnen beoordelen!

Lichaamstaal

Een leugenaar weet zelf natuurlijk wel dat hij liegt. En hoe goed hij ook kan liegen, ergens in z’n systeem weet hij dat dit niet hoort. Een leugenaar vindt het niet prettig om open en bloot te liegen, het liefst zou hij zich verstoppen tijdens het vertellen van de leugen. Grote kans dat zijn lichaam hem hierdoor onbewust verraadt. Dit zijn de tekenen: Hij maakt geen oogcontact, hij bedekt zijn mond, soms zo subtiel dat hij alleen een vinger even tegen zijn lippen houdt, hij draait zijn hoofd of zelfs zijn hele bovenlijf van je weg, hij werpt net even een blik op een krant of op de tv, hij neemt een slok van zijn drinken en houdt het glas net iets langer voor zijn gezicht of hij is ineens heel geïnteresseerd in de muur achter je.

Details

Wordt jouw vraag beantwoord met een vloedgolf aan details? Met een tot op de minuut gedetailleerde beschrijving van waar hij is geweest, met wie, hoe, hoe laat, waarom, waarheen en waarvoor? Grote kans dat hij zijn verhaal van tevoren heeft uitgedacht. Alle valkuilen denkt hij dichtgetimmerd te hebben, wat je ook zegt of vraagt: hij heeft een gedetailleerd antwoord. Dat is natuurlijk niet normaal. Als je gewoon een avond weggaat en je hebt niks te verbergen, is het nergens voor nodig om het zo gedetailleerd te onthouden.
Tip: Onthoud alle details die hij je geeft en kom er een paar dagen later nog eens op terug. Interessant om te horen of hij de details nog steeds zo correct kan weergeven!

Geïrriteerd

Stel je hem een (vrij normale) vraag en reageert hij overdreven geïrriteerd? Zo van: ‘Wat heb je gisteren gedaan schat?’ ‘Dat gaat je niks aan! Waar bemoei je je mee? Dat mag ik toch zelf wel weten? Moet ik opeens verantwoording af gaan leggen?’. Enfin, zijn reactie zegt genoeg. Hij probeert je af te schrikken om door te vragen. Trap er niet in!