Hoe hou je je vagina schoon?

kaal

Onze intieme zone is erg kwetsbaar. Het is dan ook belangrijk dat we onze vagina goed verzorgen. Hou het daar beneden fris, schoon en bovenal gezond. Vervelende kwaaltjes als een schimmelinfectie of blaasontsteking hebben we namelijk liever niet!

Zeepvrij
Je vagina heeft eigen melkzuurbacteriën die haar op een natuurlijke manier beschermen. Als deze beschermlaag wordt aangetast, kan er een infectie, jeuk of irritatie ontstaan. Zeep is vaak de boosdoener, want hierin zit een andere pH-waarde (zuurgraad). Vermijd zeep dus!

Wastips
Het beste is om je vagina alleen met water te wassen. Als je een washandje fijn vindt, zorg er dan wel voor dat je elke dag een schone gebruikt. Washandjes zijn namelijk een broedplaats voor bacteriën. Droog je vagina na het wassen zorgvuldig af.

Kleding
Draag bovendien zoveel mogelijk katoenen ondergoed. Dit is hygiënischer en laat je vagina meer ademen dan synthetisch ondergoed. Probeer strakke kleding ook zoveel mogelijk te vermijden. Strakke broeken kunnen namelijk een warme en vochtige omgeving creëren, waarin bacteriën zich goed kunnen ontwikkelen.

Ongesteld
Verwissel je maandverband of tampons voldoende tijdens je menstruatie. Verwissel maandverband om de twee tot vier uur en tampons om de vier tot zes uur. Ook inlegkruisjes moeten regelmatig verschoond worden. Probeer deze overigens zo min mogelijk te dragen, want ze zijn een broedplaats voor bacteriën.

Overige tips
Let er bij het toiletbezoek op dat je op de juiste manier afveegt. Veeg altijd van voor naar achteren, anders kunnen er bacteriën van je anus in je vagina komen. Tot slot is het belangrijk om voldoende (water) te drinken. Op die manier voorkom je onder andere een blaasontsteking.