Hoe vind je de liefde van je leven?

geroosterde venkel

Daten kost veel tijd. Om te beginnen moet je een geschikte kandidaat vinden. En dat is vaak niet zo gemakkelijk. Of ben je misschien te kritisch?

Waarschijnlijk is jouw ideale man veel dichterbij dan je denkt. Misschien zit hij wel elke ochtend in dezelfde trein als jij. Sterker nog, misschien ben je wel elke dag met hem aan het werk!

Kritisch
Volgens sociaal en persoonlijk psycholoog Jeremy Nicholson zijn veel mensen die maar geen geschikte partner kunnen vinden veel te kritisch.

“We willen onszelf graag in het beste en mooiste daglicht plaatsen. Daarom bedenken we vooraf al vaak waarom iets niet zou lukken. Als het dan ook daadwerkelijk niet lukt, is er altijd nog dat excuus dat gebruikt kan worden voor de slechte prestaties”, zegt Nicholson.

Eng?
Bij daten werkt dit principe precies hetzelfde, volgens de psycholoog. We hebben behoefte aan een egoboost. Mensen vinden het vaak eng of intimiderend om met iemand te praten die ze niet kennen. Ze bedenken een excuus, bijvoorbeeld dat de potentiële date onvriendelijk kijkt. Ze kunnen nu blijven geloven dat die date er wel komt, maar gewoon niet met die persoon! Probleem is dat iedereen uiteindelijk bestempeld wordt als eng of onvriendelijk.

Niet goed genoeg
Kijk eens om je heen. Wat vind je van de personen in je dagelijkse omgeving? Grote kans dat je niemand kunt bedenken met wie je wilt daten. Volgens Nicholson komt dit doordat we veel mensen niet goed genoeg vinden om te daten. We oordelen te snel en leren personen op deze manier niet goed kennen. We voelen ons simpelweg beter.

Stap er overheen
Wanneer je over deze vooroordelen heen kunt stappen, komt die ideale man volgens Nicholson ineens veel dichterbij. Probeer je gevoel van eigenwaarde op andere manieren te onderhouden. Zorg dat je nieuwsgierig bent en verzin geen excuus om iemand niet aan te spreken.

Probeer je niet beter te voelen dan een ander en toon eens wat meer interesse in iemand voor je oordeelt. Leer het beste te zien in jezelf en in anderen. En bovendien, zorg dat je een duidelijk en realistisch beeld hebt van je droompartner!

Heb jij je droompartner al gevonden?