Hoe voelt dat nou, getrouwd zijn?

Hoe voelt dat nou, getrouwd zijn? Deze vraag is mij de afgelopen weken het meeste gesteld. Op de voet gevolgd door: ‘komen er nu kindjes?’ Die laatste vraag vind ik indiscreet en opdringerig, maar de eerste vraag is een aanzet geweest tot zelfonderzoek.

Niet dat er iets veranderd is
Voel ik mij anders nu ik getrouwd ben? Eigenlijk wel. Niet dat er iets veranderd is. Ik noem mijn vriend nu mijn man, maar hij is nog steeds dezelfde. We wonen nog altijd samen op hetzelfde adres en het huis verkeert nog in dezelfde staat van wiebelig opgestapelde papieren.

We zien elkaar bij vlagen veel, dan weer een paar dagen amper. Eten nog steeds geregeld buiten de deur, maken taco’s op vlugge donderdagen.

Ultimate romantic classics
Steken kaarsen aan, zetten voor de grap de ‘ultimate romantic classics’ cd op met hits als Time after time van Cyndi Lauper en Eternal Flame van The Bangles.

De lange diepgaande gesprekken voeren we in bed. Bij ruzies lopen we steeds weg om na enkele minuten terug te keren. We maken het goed voordat we gaan slapen.

Gevoelsmatig
Als je vierenhalf jaar een serieuze relatie hebt, dan ga je sowieso wel met elkaar om als een getrouwd stel. Daadwerkelijk trouwen verandert daar niet zo gek veel aan.

Toch is dit niet het hele verhaal. Gevoelsmatig is er namelijk wél iets veranderd. De eerste keer dat ik het voelde was de ochtend na de bruiloft.

Nieuwbakken man
Ik keek naar mijn nieuwbakken man en voelde iets dat ik niet eerder voelde. Daar lag mijn man, nog in diepe slaap. Een ademend mens, warm van het bloed dat door zijn aderen stroomde en die man had ja gezegd tegen een leven met mij. Ik voelde een bepaalde geborgenheid die ik nog niet eerder voelde.

Ook gedurende onze huwelijksreis naar één van de waddeneilanden merkte ik een verandering op. Ik voelde een grote verbondenheid met een zweem van intensiverende zorgzaamheid.

Getrouwd zijn heeft meerwaarde
Zonder hiermee andere samenlevingsvormen onderuit te willen halen, kan ik concluderen dat getrouwd zijn meerwaarde heeft. Nooit verwacht, wel zo ondervonden: trouwen verandert gevoelsmatig zeker iets.