Hongerige baby’s ruiken moedermelk

geroosterde venkel

We zijn niet de enige die de geur van eten niet kunnen weerstaan, want baby’s ruiken de moedermelk. Uit een onderzoek is gebleken dat pasgeborenen naar eten worden begeleid door hun neus. Hoe kan dit? Kleine klieren op de borst produceren een vloeistof met een geurtje, die baby’s werkelijk onweerstaanbaar vinden.

Prematuren
Deze onweerstaanbare geur wordt gebruikt om te vroeg geborenen – die al met de fles zijn gevoed – aan te leren hoe ze aan de borst horen te drinken. Dit helpt hen om het uiteindelijk beter te doen op de natuurlijke wijze.

Melkklieren
Het was al bekend dat zich meer areolaklieren (melkklieren) tijdens de zwangerschap ontwikkelen en de bestaande klieren worden groter. Hierdoor worden de borsten zelf ook groter. Soms kunnen deze klieren een beetje lekken. Vroeger dacht men dat deze vloeistof gebruikt werd om de huid te versoepelen, maar nu blijkt het dat juist de eetlust van baby’s hiermee wordt opgewekt.

Onderzoek
Franse onderzoekers telden het aantal klieren op de tepels van 121 moeders in de eerste 3 dagen na hun bevalling. Ze keken na hoe goed de baby’s aan de tepels zogen en hoeveel zij wogen. Vrouwen met meer dan negen klieren begonnen sneller melk te produceren, dan vrouwen met minder klieren. De baby’s van de vrouwen met meerdere klieren kwamen ook sneller op gewicht. Dit effect was duidelijker zichtbaar bij vrouwen die voor het eerst moeder werden.

Ook bleek uit het onderzoek dat de geur van de moedermelk er vooral bij 3 dagen oude baby’s voor zorgt, dat ze meer willen sabbelen. Daarbij geeft een pasgeborene de voorkeur aan een ongewassen borst in plaats van een schone.

Heb jij jouw kind borstvoeding gegeven?

Bron: Daily Mail