Huiselijk geweld: nog steeds taboe op mannenmishandeling

mannenmishandeling

3500 mannen; dat is niet niks. Jaarlijks wordt dat grote aantal mannen stelselmatig mishandeld door hun partner. Doordat het vooroordeel heerst dat mannen geen slachtoffer kunnen zijn, is er een hoop onzichtbare ellende.

Taboe

60 procent van het huiselijk geweld betreft partner of ex-partnergeweld. 60 procent van deze slachtoffers zijn vrouwen, maar er is dus ook een groot mannelijk deel dat wordt mishandeld. Deze heren vragen niet (snel) om hulp, omdat er vaak een taboe op het onderwerp rust. Hierdoor worden mannelijke slachtoffers vaak over het hoofd gezien, of wordt er lacherig over gedaan.

Waarom geweld?

De gemiddelde leeftijd van vrouwen die worden opgenomen na het plegen van huiselijk geweld, is 35 jaar. De redenen van de geweldpleging lopen van instabiliteit tot psychopathie en van jaloezie tot problematische omstandigheden in de kindertijd. In bijna een derde van de gevallen merken eventuele kinderen iets van het geweld.

Rinkelende bel

Slachtoffers, of ze nu man of vrouw zijn, zullen niet snel uit zichzelf vertellen dat ze worden mishandeld. Maar door bepaald gedrag gaat er bij jou misschien wel een belletje gaat rinkelen. Slaafs of schrikachtig gedrag, weinig contact met anderen, verantwoording af moeten leggen en moeite hebben met oogcontact zijn een aantal kenmerken die er mogelijk op kunnen wijzen dat iemand slachtoffer is van huiselijk geweld.

Hulp

Dat er een groot aantal medeslachtoffers is, neemt de emotionele, financiële, juridische en praktische problemen natuurlijk niet weg. Gelukkig zijn er veel instanties die hulp bieden, zoals Slachtofferwijzer of Moviera.

In VIVA 42 vertelt Luc (34) over hoe zijn vriendin hem jarenlang mishandelde. Lees het artikel hier via Blendle.

Zelf getuige (geweest) van huiselijk geweld? Praat mee op het VIVA-forum.

Bron: huiselijkgeweld.nl, slachtofferwijzer.nl
Beeld: iStock