Hysterische uitvinding van de vibrator

geroosterde venkel

Hysteria speelt zich af in een periode dat seks slechts functioneel is: om baby’s te maken. Voor mannen is het misschien ook nog lekker, maar dat vrouwen er ook van zouden kunnen genieten, is in die tijd nog ondenkbaar. Vrouwen en orgasmen? Die combinatie is nog bij niemand opgekomen.

Het verhaal
De leuke jonge dokter Mortimer Granville, gespeeld door Hugh Dancy die we ook kennen van de Shopaholic-film, houdt er voor die tijd nogal moderne medische opvattingen op na. Dat is dan ook de reden dat hij al diverse keren is ontslagen uit verschillende dokterspraktijken. Dokter Dalrymple geeft hem echter een kans. Die kan namelijk wel wat hulp gebruiken in zijn praktijk voor vrouwen die leiden aan zogeheten ‘hysterie’. Elke dag zit zijn wachtkamer vol dames die last hebben van depressieve gevoelens, woedeaanvallen of prikkelbaarheid. Hij heeft echter wel een oplossing gevonden voor die kwaal: de ‘bekkenmassage’. Probleem is alleen dat die behandeling nogal arbeidsintensief is. Zodra Mortimer daar zelf achter komt, probeert hij samen met zijn goede vriend en tevens uitvinder Everett een nieuw elektrisch apparaat uit op een vrijwilligster.


De geëmancipeerde, eigenzinnige en eigenwijze dochter van de dokter (Maggie Gyllenhaal) slaat de gebeurtenissen in de praktijk en de probeersels van de enthousiaste mannen ondertussen sceptisch gade. Zij is ervan overtuigd dat de hysterie slechts een gevolg is van mannen die slecht presteren in bed of simpelweg weigeren hun best te doen om vrouwen ook te laten genieten.

En?
Het is lachwekkend om te zien hoe onwetend men vroeger was als het gaat om het lichaam van de vrouw en seks. Dat de opgefoktheid van vrouwen als een serieuze kwaal werd gezien en de behandeling ervan bestond uit wat hand- en spandiensten van de dokter in kwestie.

Het is een mooi verhaal dat de vibrator in eerste instantie wordt uitgevonden om de doktoren een praktisch handje te helpen, later uitgroeit tot een handig zelfhulpmiddel en vervolgens, tot op de dag van vandaag, bij de dames gretig aftrek vindt.

Hysteria is een erg vermakelijke romantische komedie, waarin de charmante Maggie Gyllenhaal en Hugh Dancy een sprankelende chemie hebben. Juist omdat seksspeeltjes tegenwoordig steeds meer de normaalste zaak van de wereld lijken te worden, is het leuk om te zien hoe iemand er ooit op is gekomen een trillend apparaat tussen de benen van een vrouw te steken. Het begin van een revolutie!

Hysteria is vanaf donderdag 8 december te zien in de Nederlandse bioscopen.