Iets anders dan de pil?!

geroosterde venkel

Spiraaltje
Een spiraaltje is een klein en buigbaar voorwerp dat hormonen afgeeft. Het wordt in de baarmoeder geplaatst, door de dokter. De dosering hormonen die het spiraaltje afgeeft, is erg laag. Daarom is de kans op bijwerkingen nihil. Het spiraaltje kan ongeveer vijf jaar blijven zitten en is heel betrouwbaar. Het inbrengen van het spiraaltje kan wat pijnlijk zijn, en de eerste weken na het inbrengen kan je wat last hebben van je onderbuik. Ook kan er bloedverlies optreden. Je menstruatie zal minder worden, bij sommige vrouwen stopt hij zelfs helemaal. De betrouwbaarheid van het spiraaltje is erg groot, omdat je dit voorbehoedsmiddel niet inneemt, is het ook betrouwbaar bij gebruik van bepaalde medicijnen, met diarree en na overgeven. Na verwijdering ben je direct weer vruchtbaar.

Pessarium
Het pessarium is een rond, rubber kapje met een soepele metalen veer in de rand. Dit kapje schuif je zelf in je vagina. Dat doe je voor je seks hebt. Het pessarium sluit de baarmoedermond af. Het inbrengen moet nauwkeurig gebeuren en vergt wel wat oefening. Het pessarium moet precies goed zitten, want anders kan er sperma langslopen. Om deze reden wordt het pessarium voor gebruik meestal ingesmeerd met zaaddodende pasta. Een pessarium wordt aangemeten door je huisarts. Ben je een paar kilo aangekomen of afgevallen of heb je bijvoorbeeld een abortus ondergaan, dan moet het pessarium opnieuw worden aangemeten. Let op dat het pessarium tot acht uur nadat je seks hebt gehad moet blijven zitten.

Prikpil
De prikpil is een hormooninjectie die je elke drie maanden moet halen. Voordeel van de prikpil is dat je drie maanden lang nergens aan hoeft te denken. Nadeel is dat je menstruatie onregelmatig kan worden en dat het, als je stopt met de prikpil, lang kan duren voor je weer een normale cyclus hebt. Verder kent de prikpil ook nogal wat bijverschijnselen: gewichtstoename, dunner wordend haar, hoofdpijn, depressie, pijnlijke borsten, vermoeidheid.

Implanon
Een wat nieuwer voorbehoedsmiddel is het kleine, dunne staafje dat onderhuids wordt aangebracht. Het staafje, zo groot als een lucifer, zit in een injectienaald die aan de binnenzijde van de bovenarm net iets boven de elleboog door de arts wordt ingebracht. Gemiddeld duurt het aanbrengen van zo’n staafje een minuut. Het verwijderen neemt ongeveer twee minuten in beslag. Het implantaat geeft kleine hoeveelheden hormonen af. Na drie jaar is de voorraad van het hormoon op en moet het implantaat vernieuwd worden. Het nadeel van Implanon is dat er kans is op een onregelmatig bloedingpatroon. Bij ongeveer 50 procent van de gebruiksters is er sprake van minder of geen bloedingen, terwijl circa 10 procent meer en/of langdurig bloedingen ervaart. Andere bijwerkingen zijn gevoelige of pijnlijke borsten, gewichtstoename, hoofdpijn en acne. (Deze bijwerkingen zijn hetzelfde als die van de Pil.) 

Nuvaring
De nuvaring is een soepele kunststof ring, die je zelf in je vagina inbrengt. De ring biedt één maand bescherming tegen zwangerschap. De ring blijft drie weken zitten, na die drie weken houd je, net als bij de Pil, een stopweek. De betrouwbaarheid is groot (99,6%).

Condoom
Het condoom beschermt tegen zwangerschap en SOA?s (seksueel overdraagbare aandoeningen). Het condoom is een dun hoesje van rubber dat de man om zijn stijve penis draagt. Het omdoen van een condoom is soms lastig, en sommige mannen beweren dat ze met condoom ?minder voelen?. Onzin! Tip: gebruik nooit condooms die over de houdbaarheidsdatum zijn of die lang in de zon gelegen hebben.

Pleisterpil
De pleisterpil is vrij nieuw. Het is een dunne, goed klevende pleister die via de huid oestrogeen en progestageen afgeeft aan je lichaam. De werking is vergelijkbaar met de pil. Je plakt de pleister op je bil, buik, buitenkant van de bovenarm, schouderblad of (onder)rug. Als je het goed doet blijft hij gewoon zitten als je in bad gaat, de sauna bezoekt of sport. De pleister moet elke dag vervangen worden, drie weken lang. Daarna houd je een stopweek. Kijk voor meer info op www.pleisterpil.nl

Ouderwets
En dan zijn er natuurlijk ook nog de ‘ouderwetse’ voorbehoedsmiddelen:  • Periodieke onthouding
  • Terugtrekmethode
  • Temperatuurmethode


Deze methoden zijn onbetrouwbaar, omdat je nooit precies weet op welke dagen je vruchtbaar bent. En trouwens, tegen SOA’s beschermen ze al helemaal niet. Tip: altijd een condoom gebruiken!