‘Ik ben parallel biseksueel’

parabisexueel

De 40-jarige Pebby kent haar man George (43) al erg lang. Toen ze 15 jaar was, zag ze hem voor het eerst toen ze met haar moeder wat ging drinken in een Indonesisch restaurant en door hem bediend werd. George zag haar direct zitten, maar zij vond zichzelf nog veel te jong voor een relatie. Ze werden collega’s toen Pebby ook in dat restaurant ging werken. Hun band werd sterker en de drie jaar oudere George verzekerde haar: “Voor mijn dertigste ben je van mij.”

Vonk
Tijdens een stapavond in 1995 sloeg de vonk inderdaad toch over. Het voelde zo goed, dat ze direct gingen samenwonen. Hun hechte vriendschap stond aan de basis van de relatie. “En op een avond in 1997 lagen we samen in bed en vroeg ik hem: zullen we gaan trouwen?” vertelt Pebby lachend. “Ja, waarom ook niet!” was zijn antwoord. Een jaar later stapten ze in het huwelijksbootje, precies een maand na George zijn 30e verjaardag. “Dus hij kreeg toch nog een beetje gelijk”, vertelt ze.

Na een jaar merkte George iets aan haar. “Hij zei: ‘Je bent niet gelukkig hè?’ En ik had zoiets van: waar heb je het over? Natuurlijk was ik wel gelukkig, met hem. Het ging goed tussen ons.” George bleef echter volhouden en zei: “Ik zie het aan je. Een deel van jou is niet gelukkig. Misschien moet je eens op internet rondkijken, er zijn meer vrouwen zoals jij…”

Biseksueel
Pebby is namelijk biseksueel. Dat wist ze al van jongs af aan. “Ik was verliefd op de juffrouw, ik nam koekjes voor haar mee die mijn moeder had gemaakt. Ik deed mijn best en zat vooraan in de klas. Voor mij is het altijd normaal geweest dat ik van zowel jongens als meisjes kriebels in m’n buik kreeg”, vertelt ze openhartig. “Op de middelbare school had ik in eerste instantie vriendjes, maar op mijn 15e toch mijn eerste vriendinnetje. In de klas hielden we dat geheim. Ik had inmiddels wel door dat dat niet iets was wat de mensen normaal vonden.”

Open
Later is Pebby daar heel open in geworden. Naar George, maar ook naar haar omgeving. Voor haar familie lag het echter een stuk ingewikkelder, vertelt ze. “Ik ben Indisch. Wij hadden destijds geen lesbiennes of homo’s in onze familie. Ze vonden het maar apart, dus ik hield dat voor me. Later heb ik het wel verteld, gelukkig reageerde iedereen uiteindelijk positief en was ik nog steeds overal welkom.” Tot aan haar huwelijk heeft Pebby mannen en vrouwen een beetje afgewisseld. Daarna koos ze voor George, tot hij met zijn vrijbrief kwam.

“Ik ben eens gaan rondkijken en kwam uit op Bimeiden.net, een forum. Ik maakte er een profiel aan en kletste gezellig mee. Internet was toen nog up coming en er waren nog maar weinig sites voor zulke vrouwen. Al snel werd ik gevraagd om Moderator te worden en ik ontpopte me daar eigenlijk een beetje als soort van forum-mama, door mijn kijk op biseksualiteit en hoe ik dat beleef. Ik was een voorbeeld van hoe het ook kan in een relatie.”

Parallel biseksueel
“Bij de lesbiennes hoor je niet, daar word je toch een beetje gediscrimineerd. Zo van: je kan niet kiezen. Op dat forum hadden wij een vrij podium”, legt Pebby uit. “Veel meiden daar hadden een fijne relatie, maar toch behoefte aan meer. Daar komt ook de term parallel biseksueel vandaan: niet kiezen voor alleen een man of een vrouw, maar naast je vaste relatie ook graag een partner van het andere geslacht willen.”

De afgelopen jaren heeft ze naast haar huwelijk met George drie vriendinnen gehad. Voor George is dat vanaf het begin geen enkel probleem geweest. “Hij weet dat mijn liefde voor die dames los staat van mijn liefde voor hem. In een relatie met een vrouw ben ik bijvoorbeeld ook echt het mannetje. Ik ben verzorgend, galant, wil het haar naar de zin maken. Thuis bij George ben ik het prinsesje, dan verzorgt hij mij.”

Het is dan ook niet alleen de seksuele behoefte die haar doet uitkijken naar vrouwelijk schoon. “Het is ook de interactie met een vrouw”, zegt ze. “Mensen vragen weleens: ‘Wat doe je dan?’ Nou, veel knuffelen bijvoorbeeld. Vrouwen houden van knuffelen en urenlang zoenen. Da’s toch anders dan met een man.”

Gecompliceerd
Pebby geeft wel toe dat het soms best moeilijk is: “Ik raad het ook echt niet iedereen aan. De eerste relatie tijdens mijn huwelijk met George was bijvoorbeeld met een vrouw die ook getrouwd is. Ik liep tegen jaloezie aan, vooral vanuit haar partner. Ik kan George alles vertellen en zij probeerde dat ook bij haar man, maar die kon daar niet tegen. Ze kon de twee relaties niet scheiden. Dat heeft toch wel voor problemen en verdriet gezorgd en daarom liep het niet lang daarna ook stuk. Ik heb haar geadviseerd om er eerst voor te zorgen dat haar basis goed is en dan pas verder te kijken.”

Heftig
Het combineren van twee relaties blijkt in de praktijk erg pittig. “Als ik heel eerlijk ben, ben ik liever niet biseksueel”, onthult ze. “Ik heb een keer een heel heftige relatie gehad. Dat was voor mij een beetje een breaking point. Zo ver laat ik het niet meer komen. Het was een relatie waarin ik mezelf verscheurd voelde. Wat wil ik nou? Wat ben ik nou? Waarom ben ik niet normaal? Toen het uitging, was ik intens verdrietig. Ik was er echt kapot van. Ik vond het sneu voor mijn man dat ik me zo voelde terwijl ik bij hem was.”

Pebby heeft zichzelf dan ook een belofte gedaan: “Ik zal nooit meer een vrouw zo dichtbij laten komen. Maar je komt dan wel op het punt van: wat wil je dan?” Nu houdt Pebby het dan ook liever casual. Eerst probeerde ze seks om de seks, maar dat was het ook niet echt voor haar. Momenteel heeft ze een steady, maar heel losse relatie met een vrouw.

Openheid
Het is niet zo dat Pebby iets mist in haar huwelijk met George. Ze heeft dan ook helemaal geen oog voor andere mannen. “Als ik met hem ben, ben ik ook echt met hem. Ik heb geen behoefte aan een andere man. Ik kan het niet goed omschrijven, het is een gevoel. Ik zeg altijd: ik val op vrouwen en op George.”

Over deze constructie, die voor haar en haar man prettig voelt, is ze heel open. Haar lijfspreuk is dan ook: ‘Surrounded by the need of both him and her’. “Het hoort bij mij, net als dat ik Indisch ben.”