Ik hou van samenwonen

‘Samenwonende Nederlander vaker gelukkig’, viel onlangs te lezen op Nu.nl. Nou, dat kan ik beamen. Ik hou van samenwonen!

Zelf ben ik nu zo’n jaar geleden bij mijn Grote Liefde ingetrokken. Vanuit een studentenhuis dat ik al veel te lang zat was, lekker zijn appartement in. Het is er groter en veel schoner dan ik gewend was. En we hebben een tuin. Een tuin!

Een stukje rust
Het is vooral lekker dat je niet meer tussen twee huizen hoeft te rennen en vliegen. Niet meer bedenken waar je wanneer bent en hoe lang, en wat je dan allemaal mee moet slepen. Om er vervolgens achter te komen dat je alsnog de helft vergeten bent. Geen agenda’s meer trekken, maar elkaar gewoon elke dag zien, al is het maar ’s avonds in bed en ’s ochtends als je wakker wordt. Een stukje rust in je hoofd, om het maar lelijk te verwoorden.

Vervelende gewoonten
Het betekent wel dat je elkaar écht leert kennen. Dus ook al die vervelende gewoonten waar voorheen nooit iemand last van had. De berg gedragen kleding laten opstapelen tot formaat Mount Everest, bijvoorbeeld. Of mijn enorme afkeer jegens het huishouden waardoor de stofzuiger zelf altijd lag te verstoffen in de kast. Of mijn liefde voor bankhangdagen, waarop ik ongedoucht een hele dag in mijn pyjama op de bank onder een dekentje slechte films en vrouwenseries kijk. En vergeet de toiletperikelen niet…

Op rolletjes
Wonder boven wonder heeft onze relatie dat alles tot nu toe overleefd. Ons huishouden loopt eigenlijk op rolletjes. De taken zijn als vanzelf verdeeld, daar hebben we geen lijstjes voor op hoeven stellen. Doordeweeks, als ik laat thuis kom van een lange werkdag, heeft mijn vriend het eten klaar en kan ik zo aanschuiven. In het weekend, als ik wat meer tijd en puf heb, kook ik lekker uitgebreid. Stofzuigen vindt hij niet erg en de was is dan weer voor mijn rekening (stiekem omdat ik hem gewoon niet vertrouw met mijn dierbare kledingstukken).

Huizenmarkt
In de toekomst zouden we wel willen verhuizen naar iets groters. Dat heeft op zich geen haast, maar de huidige huizenmarkt maakt me wel een beetje angstig. Wat als we dit nooit kwijtraken? Voor nu is zijn (koop)huis prima, maar ruimte voor een extra bewoner is er niet.

Voor 2013 hebben we besloten ons daar minder druk om te maken. Dat heeft namelijk toch geen zin. In een klein huis wonen heeft bovendien ook een groot voordeel: onze woonlasten zijn relatief laag, wat betekent dat we geld hebben om leuke dingen te doen én goed kunnen sparen. Zolang dat nog het geval is, moeten we daar gewoon maar heel erg van genieten.

Happy New Year allemaal!

Beeld: Thinkstock