In therapie vóórdat je gaat trouwen: het lijkt een trend te worden

therapie voordat trouwen

Normaal is de periode voor je bruiloft en de tijd erna er een om op een roze wolkje te zitten. Daarna breekt de tijd aan waarin we elkaar soms helemaal niet meer zo leuk vinden en liefde ineens een werkwoord wordt. Steeds meer koppels willen dit voor zijn en besluiten voordat ze gaan trouwen, eerst samen in therapie gaan.

Klinkt niet zo romantisch, en dat is de ‘romantic realism’ zoals het nieuwe tijdperk in de liefde genoemd wordt, ook niet per se. Het is het aanpakken van potentiele problemen voordat ze in formaatje Everest later in het huwelijk aandienen. Volgens relatietherapeut Cate Campbell is het een teken dat mensen realistischer tegen relaties aan gaan kijken. Een op de drie huwelijken strand. Dus ‘happily ever after’ is lang niet altijd meer van toepassing. 

Broodsweken

Campbell: ‘Ik heb stellen in mijn praktijk die elkaar als soulmate zien. Als dan na verloop van tijd blijkt dat ze wel degelijk van elkaar verschillen kan dat hard aankomen. In het begin worden onenigheden nog weggewuifd door het hormoon oxytocine, dat ons helpt om ons te verbinden en ons voort te planten. Maar zodra het huis is gekocht, of de baby geboren is, neemt het hormoon af en gaan de problemen niet meer ‘vanzelf’ weg’.

Het sprookje bestaat niet

In de therapiesessies leren partners met elkaar, en met de realiteit om te gaan. Volgens Campbell is het belangrijkste ingrediënt van een gezond huwelijk, vertrouwen in jezelf hebben. ‘Je moet weten dat je het oneens kunt zijn met elkaar, en dat de wereld daardoor niet vergaat. Soulmates en een perfecte relaties bestaan namelijk niet. Maar therapie kan twee personen helpen een sterke basis voor de toekomst te leggen’.

Lees ook: Ontrafeld! Dit zijn dé seksissues tussen mannen en vrouwen

Bron: Theguardian.com | Beeld: Unsplash
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.