Internetdaten? ‘Verwacht niet te veel’

geroosterde venkel

Hoe maak je je internetdate tot een succes? Wij vroegen het een deskundige. “Verwacht er vooral niet te veel van.”

Meer dan de helft van de Nederlandse vrijgezellen vond ooit een date via internet, zo blijkt uit onderzoek. Het wereldwijde web is de populairste plek om op zoek te gaan naar een relatie. Hoe doe je dat?

Begin bij een goede site. “Op onbetaalde sites vind je vaak getrouwde mannen en mensen die niet serieus zijn”, zegt Petra Noordhuis. Ze schreef een boek over internetdaten dat volgend jaar uitkomt. Heb je een site gevonden, kies dan een goede profielfoto: helder, duidelijk, scherp. En zonder pet, zonnebril of echtgenoot.

“Ik heb ze echt gezien: profielfoto’s met de ex er nog op”, zegt Petra. Met een balkje voor de ogen gefotoshopt. Dat dan weer wel.

Ludiek

Dan: de profieltekst. Liever niet in de derde persoon, maak het lekker persoonlijk. Petra: “Schrijf hem met de man die je zoekt in je achterhoofd.” Zet er vooral niet in wat je níét wilt. “Zeg je dat je geen man wilt die vreemdgaat of drinkt, dan weten mensen dat je dat in het verleden hebt meegemaakt. Dat wil je niet.”

Je negatieve kanten mag je wel benoemen. Ochtendhumeur, ongeduldig, bang voor spinnen. “Houd het ludiek.” Maar zet jezelf niet neer als miss perfect. Want, hé, niemand is perfect. Dat weet hij ook wel.

Staatsloterij
Dan: de date. Verwacht er niet te veel van, zegt Petra. “De kans dat je de liefde van je leven vindt is klein, zie het als de staatsloterij. Mensen die internetdaten hebben behoorlijk wat stappen tijdens het flirten overgeslagen: je hoeft je niet meer af te vragen of hij (of zij) vrijgezel is, een partner zoekt en toe is aan een relatie. Het onbevangene is er vanaf.”

Na één date weet je of er een klik is of niet. Maar je hoeft dan nog niet meteen verliefd te zijn, zegt Petra. “Mensen hebben een soort onrust in zich: ze zien op de site nog meer leuke profielen voorbij komen en hebben snel de neiging  verder te kijken. Maar ik zou zeggen: geef het wat tijd.”

4 tips van Petra:

1. Ga niet meteen all the way
Volgens kenners is dat niet verstand op de eerste date. Ben je bang dat je je niet kunt beheersen, trek dan je huidkleurige corrigerende Sloggi aan. Zeker weten dat er die avond niks gebeurt.

2. Wees duidelijk
Wil je rondrommelen of een serieuze relatie? Geef het aan en wees er eerlijk over. Of zoek iemand die op hetzelfde uit is als jij.

3. Stel je zoekeisen eens bij

Is het echt zo belangrijk dat zij sproetjes heeft? En is het echt een ramp als hij niet minstens 10 centimeter langer is dan jij? Of hangt geluk met andere factoren samen?

4.
Vermijd clichés en tegeltjeswijsheden in je profiel
Daar krijgen mensen echt jeuk van. ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’, die kennen we nu wel.