Interview met Heleen van Royen

geroosterde venkel

1. Je nieuwste boek dat je samen met lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers hebt geschreven heet Stout. Waar gaat het boek over?

Het boek gaat over stout-zijn in de meest brede zin van het woord. Het is ontstaan uit nieuwsgierigheid. Marlies en ik vroegen ons af of wij de enige stoute vrouwen van Nederland zijn. Vrouwen mogen tegenwoordig hetzelfde als mannen, we hebben dezelfde rechten, we kunnen carrière maken, maar doen we het ook? Daarover spraken we met elf bekende Nederlandse vrouwen, te weten:
Claudia de Breij, Daphne Bunskoek, Yolanthe Cabau van Kasbergen, Leontien van Moorsel, Fatima Moreira de Melo, Sylvana Simons, Renate Verbaan, Anita Witzier, Catherine Keyl, Chazia Mourali en Willeke Alberti.

2. En waarom het thema stout?
 
Omdat het een thema is dat je van veel kanten kunt bekijken. Een vrouw kan stout zijn in seksuele zin, maar ook op het gebied van carrière, geld, relaties en macht kun je stout(moedig) zijn. We hebben een Schaal van stout ontwikkeld waarop iedere vrouw kan aflezen hoe stout ze is.

3. Wie van jullie twee is het stoutst?

We zijn erg aan elkaar gewaagd.
 
4. Hoe stout ben jij eigenlijk?

Net als Marlies scoor ik elf op de Schaal van stout, die tot twaalf gaat.

5. Stout, stouter, stoutst! Durf jij meer stoute dingen te doen, naarmate je ouder wordt?

Aan durf heeft het mij nooit ontbroken. Soms ben ik stouter dan goed voor me is.

6. Zijn Nederlandse vrouwen eigenlijk stout?

We hebben vrouwen opgeroepen hun stoutste avonturen en fantasieën te mailen en daarvan hebben we rode oortjes gekregen. Als die inzendingen representatief zijn voor de gemiddelde Nederlandse vrouw, dan is zij Heel Stout. Een deel van de inzendingen is terug te vinden in ons boek.
Als het gaat om carrière maken is de Nederlandse vrouw helemaal niet stout. We schrijven daarover in het hoofdstuk Schokkende cijfers. Er zijn bedroevend weinig vrouwen in hoge functies. De meeste vrouwen werken in deeltijd en vele zijn economisch afhankelijk van hun man of van derden.

7. Wat is het stoutst wat een vrouw ooit in haar leven gedaan moet hebben?

Die vraag is niet te beantwoorden, want wat voor de ene vrouw superstout is, is voor de andere dagelijkse kost. Zelf hou ik er erg van om de grenzen van mijn mogelijkheden en mijn talent te verkennen, daarin hebben Marlies en ik elkaar gevonden. Dat zou ik vrouwen willen meegeven, hoe spannend en leuk het kan zijn om je eigen grenzen af en toe een stukje te verleggen om te kijken waar je uitkomt.

8. Welke vrouw verdient volgens jou het predikaat stout?

Ons boek begint met een citaat van Mae West. Good girls go to heaven, bad girls go everywhere else. Zij was behoorlijk stout! Haar oneliners zijn om van te smullen.

9. Heb jij stoute tips voor nog niet zo stoute vrouwen?

Dat is makkelijk. Begin met het lezen van het boek Stout, daarna praten we verder.

10. Denk jij dat mannnen ‘stout’ aantrekkelijk vinden?

Het interesseert me geen bal of ze dat wel of niet aantrekkelijk vinden. Stout ben je niet om mannen een plezier te doen, stout ben je voor jezelf.