Je ideale partner vinden? Wijs vaker dates af

Ben je single en aan het daten? Dates afwijzen is key als je je ideale partner wil vinden.

Relaties lopen vaak op de klippen doordat partners zo verschillen dat ze eigenlijk gewoon totaal niet bij elkaar passen. Hoe komt het dat we vaak vallen voor de verkeerde?

Eisenlijstje

Als single kun je zo een lijstje opnoemen van dingen waar je toekomstige partner aan moet voldoen, maar zodra je gaat daten verdwijnt je wensenpakket steeds verder naar de achtergrond. Uit verschillende studies blijkt ook dat ons eisenlijstje er niet toe doet als mensen potentiële dates uitkiezen in een onderzoeksetting. Minor detail: mensen zijn gelukkiger in relaties als hun partner zoveel mogelijk voldoet aan hun ideaalplaatje. Als we happy willen worden in onze relaties moeten we dus wat strenger worden in onze selectie en vaker potentiële dates gaan afwijzen.

Dealbreakers?

Mensen zijn sociale dieren, we houden –meestal- rekening met de gevoelens van een ander. Om uit te vogelen wie bij ons past, moeten we behoorlijk filteren als het aankomt op daten. Maar iemand afwijzen doen we niet graag. Onderzoekers wilden weten in hoeverre dit invloed heeft op ons dategedrag. Ze deden twee studies onder studenten, ze creëerden datingprofielen die zogenaamd overeenkwamen met medestudenten. In de eerst studie combineerden ze het profiel met een onaantrekkelijke foto en in de tweede studie met eigenschappen die de studenten eerder hadden opgegeven als dealbreakers. Denk bijvoorbeeld aan roken, politieke voorkeuren of religie.

Daten voor dummies

Het ene deel van de studenten moest zich voorstellen dat ze met de betreffende persoon op date zouden kunnen, terwijl het andere deel werd verteld dat hun potentiële date in de buurt was. Bij beide studies bleek dat deelnemers die geloofden dat de situatie echt was eerder op date zouden gaan. Zo ging 37% van de studenten die geloofden dat hun onaantrekkelijke date in hetzelfde gebouw was, alsnog akkoord met een afspraakje. Terwijl van mensen die wisten dat de date hypothetisch was slechts 16% de date zou doorzetten. Dealbreakers bleken in de tweede studie helemaal geen dealbreakers te zijn: 46% van de deelnemers voor wie de situatie hypothetisch stemde toe op date te gaan met een onverenigbare partner. En maar liefst 74% van de deelnemers die geloofden dat de situatie echt was, wilden wel op date met een partner die eigenschappen bezit die ze eerder zagen als een dealbreaker.

Ideale match

De conclusie van de onderzoekers was dan ook dat mensen het moeilijker vinden om potentiële dates af te wijzen dan ze denken. We hebben vaak het idee dat we heel kritisch zijn maar in de praktijk is dit niet altijd het geval en willen we een ander geen pijn doen. Natuurlijk zal soms na een paar dates al blijken dat jullie absoluut geen match zijn maar tegelijkertijd groeit een gevoel van verbondenheid ook als je elkaar vaker ziet. Om je ideale partner te vinden zullen we ons er dus overheen moeten gaan zetten dat we een potentiële date pijn doen met een afwijzing.

Bron: Refinery29
Beeld: 123RF