Jij mag ’t zeggen: Oudhollandse jachtschotel

geroosterde venkel

Daar gaan we: we maken vandaag een Oudhollandse jachtschotel. Mijn 7e druk Wannée zegt dat jachtschotel gemaakt wordt van ‘koud vleesch, gekookte aardappelen en jus’, oftewel restjes. Dat ging vroeger zo. Tegenwoordig koken we niet meer een grote-gezinsporties en zijn er nog maar zelden kliekjes. De jachtschotel werd toentertijd gemaakt door het koude, gare vlees met uien en stukjes appel te bakken en met jus (opgespaard van gerechten van eerdere dagen) te stoven. Hiervan werd met aardappelpuree lagen gemaakt in een ovenschotel. Bestrooid met paneermeel of oudbroodkruim kreeg de jachtschotel in de oven een lekker knapperig en bruin korstje.

Jachtschotel en filosoof worden vaak in één adem genoemd. Wannée leert mij dat aan filosoof geen appel wordt toegevoegd.

Aangezien we geen halve kilo koude vleesrestje hebben, zullen we eerst zelf een lekker stoofpotje moeten maken. We gaan dus wat minder snel aan tafel vandaag maar deze heerlijke Oudhollandse ovenschotel is simpel en vraagt weinig voorbereiding.

Jachtschotel, voor 4 personen:

600 g magere runderlappen
2-3 el bloem
50 g boter (of vet van opgespaarde jus)
2 dikke uien, gesnipperd
500 dl vleesbouillon (of opgespaarde jus)
1 el mosterd
2 blaadjes laurier met elk 2-3 kruidnagels
2 appels, geschild en in blokjes
1,5 kilo kruimige aardappelen
150 ml warme melk of opgevangen kookvocht
nootmuskaat
paneermeel of oudbroodkruim

Dep de runderlappen goed droog en bestrooi ze met zout, peper en bloem. Verhit de boter in een braadpan en bak de runderlappen bruin aan. Neem het vlees uit de pan en fruit de uien in het bakvet. Leg het vlees terug in de pan en voeg de bouillon met de mosterd en de laurier toe. Stoof de runderlappen in ongeveer 2 uur zachtjes gaar. Voeg na 1,5 uur de appel toe en leg de deksel schuin op de pan zodat het stoofvocht kan inkoken tot een dikke saus.
Maak in de tussentijd de aardappelpuree. Kook de aardappelen in weinig water met zout, giet af en stamp ze met de melk of het kookvocht grof. Breng de puree op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Schep het vlees in een ovenschaal en verdeel de puree erover. Je kunt ook meerdere laagjes maken. Bestrooi de jachtschotel met het paneermeel en wat vlokjes boter en gratineer er onder de ovengrill of in een voorverwarmde oven van 220 ºC. een knapperig bruin korstje op. Lekker met zelfgemaakte appelmoes!

Voor een luxere jachschotel kun je (een deel van) de bouillon vervangen door rode wijn, een stevig bier of -lekker voor de kinderen- vers appelsap.