Kerst 2: planning

geroosterde venkel

Nog 12 dagen te gaan. Weet je inmiddels wat je op tafel zet? Dan kun je gaan plannen. Doe je normaal één keer per week boodschappen, kijk dan alvast wat je deze week al in huis kunt halen voor de kerstboodschappen. Die tijd heb je alvast gewonnen en voorkomt bovendien teleurstelling voor een leeg schap volgende week. Kijk ook even goed of je bepaalde producten niet even besteld bij je slager, visboer, groenteman of bakker. Ook dat scheelt teleurstellingen!

Begin op tijd met de voorbereidingen van het diner. Net als in een restaurant kunnen veel gerechten al een heel eind, zo niet helemaal, voorbereid worden. Vandaag geef ik je de planning voor de voorbereiding van de 3 kerstmenu’s uit de Feestdagenspecial.

Planning familiemenu, ook de kinderen smullen mee!
* miniwrap met kipsalade en gegrilde mango:
– ochtend van tevoren: kipsalade maken en mango grillen
– voor serveren: wraps verwarmen en vullen
* kalfsschnitzeltjes met tomatensaus en aardappel-kaastorentjes:
– week van tevoren: aardappel-kaastorentjes + ongebakken invriezen
– avond/ochtend tevoren: kalfsschnitzeltjes in tomatensaus
– voor serveren: bevroren aardappel-kaastorentjes bakken (reken op 10 min. extra tijd, ze zijn bevroren!) en verwarmen kalfsschnitzels op laag vuur in de tomatensaus
* sinaasappeltaartje met pijnboompitten en witte chocoladeroom:
– avond van tevoren: chocoladeroom maken
– ochtend van tevoren: taartjes bakken
– voor serveren: taartjes en chocoladeroom desgewenst in oven en op laag vuur verwarmen

Planning romantisch menu, voor jou en je lief!
* bietjescarpaccio:
– avond/ochtend van tevoren: bietjes snijden, dressing roeren en pijnboompitten roosteren
– voor serveren: geitenkaas boven bietjes verkruimelen, met dressing besprenkelen en met de pitten en tijm bestooien
* zalmfilet met dilleroom:
– avond/ochtend van tevoren: zalm in ovenschaal voorbereiden en saus maken
– voor serveren: zalm in de oven bakken, pasta koken en saus op laag vuur verwarmen
* chocoladecrème met hazelnootadvocaat:
– avond/ochtend van tevoren: crème maken en in koelkast laten opstijven
– voor serveren: glaasjes bestrooien met cacaopoeder en garneren met de sticks

Planning vriendenmenu, lekker simpel met zijn 8-en!
* broccolimousse:
– avond/ochtend van tevoren: mousse maken en in glaasjes in de koelkast op late stijven
– voor serveren: garneren met garnaaltjes en topje dille
* gevulde varkensfilet:
– avond van te voren: vul de varkensfilet, leg in de ovenschaal en bewaar afgedekt in de koelkast
– ochtend van te voren: bereid de knolselderij maar roer de crème fraîche er nog niet door, bewaar de puree afgedekt in de koelkast
– voor serveren: bak het vlees in de oven en verwarm de knolselderijpuree op laag vuur, roer de crème fraîche erdoor en schep regelmatig om
* mascarponetaart:
– avond van tevoren: maak de taart en laat in de koelkast opstijven
– avond/ochtend van tevoren: marineer de bevroren bosvruchten
– voor serveren: snijd de taart in punten, serveer met de bosvruchten en garneer met de munttopjes

Later deze week meer over koffie enzo om het diner heerlijk af te sluiten.