Kerstmis 1: algemene tips

geroosterde venkel

Over 2 weken is het kerst. Misschien ben je er al lang uit wat je op tafel zet. Misschien ook niet. In de Feestdagenspecial geven we 3 simpele menu’s, die lekker maar ook heel mooi zijn. Want wat er mooi uitziet smaakt veel beter. We zijn trouwens trots dat
Cuno van ’t Hoff elk gerecht heeft voorzien van een passende wijnsuggestie.

De komende 2 weken gaan we ons voorbereiden op het kerstdiner met ondere andere algemene tips, flitsende amuses en zelfgemaakte bonbons voor bij de koffie. En als we nog tijd hebben, bakken we ‘koekjes met een gat’ met de kinderen.

Laat ik vandaag beginnen met een aantal algemene tips. Om eerlijk te zijn heb ik een hekel aan het geven van tips voor de feestdagen. Want tips speciaal voor feestdagen vragen om problemen: gebruik ze het hele jaar!

Voor je begint. Sta even stil wie je disgenoten zijn voor je je menu kiest. Dineer je met je partner? Zijn er kinderen bij? Of heb je familie en vrienden uitgenodigd voor het kerstdiner? Door je dit te realiseren zet je al een flinke stap in de menukeuze. Met zijn tweetjes zul je waarschijnlijk geen flinke lamsbout in de oven schuiven, tenzij je de dag erna een lekkere sandwich met lam wilt maken. Van kinderen moet je ook niet verlangen dat ze een hele avond aan tafel zitten. Hiermee hebben we bij de kerstmenu’s rekening gehouden: er is een romantisch menu voor jullie 2, een familiemenu voor ouders met kinderen en een vriendenmenu wanneer je een groter gezelschap voedt.

In tegenstelling tot de meeste adviezen vind ik dat je met de feestdagen best iets mag maken dat je nog nooit op tafel hebt gezet. Belangrijk is dat je je goed voorbereidt: lees het recept meerdere keren en zorg dat je alles begrijpt en er geen onduidelijkheden meer zijn. Weet waar je alle ingrediënten koopt, wat de temperatuur van de oven moet zijn, hoe lang je het vlees moet braden etc. Je slager, groenteman, poelier en visboer geven je graag advies dus vraag! Je mag ook altijd een bericht op mijn blog achterlaten, ik zal je snel antwoorden. Nog belangrijker is: heb vertrouwen dat jij dat gerecht subliem kunt maken. Wie met twijfel begint, kookt er inderdaad vaak niets van.

Dan de voorbereiding want je wilt met kerst niet uren in je beste kleren in de keuken staan. Wie al eens een kijkje in een restaurantkeuken heeft genomen, weet dat de meeste gerechten grotendeels voorbereid zijn. Dat kun je thuis ook! Deze week zal ik voor elk kerstmenu uit de Feestdagenspecial een planning voor je maken.

Vandaag geef ik je alvast een lekkere en simpele amuse die je de avond of ochtend tevoren klaar kunt maken. Haal de spuitzak 10 minuten voor serveren uit de koelkast en laat op het aanrecht op kamertemperatuur (en dus smaak) komen. Intussen maak je een feestelijke cocktail van Joris uit de Feestdagenspecial.

Forelcrème met dille, voor 6-8 personen:

2 gerookte forelfilets
2 el crème fraiche
1 el verse dille
(citroen)peper met molentje
2 half-gedroogde tomaatjes, in reepjes
extra nodig: spuitzak met klein mondstuk, 6-8 (amuse)lepels

Pureer de forelfilets met de crème fraiche met de staafmixer. Je kunt ook een vork gebruiken, de mousse wordt dan grover maar is net zo lekker. Maak de forelcrème op smaak met de dille en versgemalen peper. Schep de forelcrème in de spuitzak, draai dicht en leg in de koelkast. Spuit de crème bij serveren op de lepels en garneer met een reepje tomaat.