Kijk uit voor een SOA!

geroosterde venkel

Veilig Vrijen
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: Vrij veilig. Niet alleen om een ongewenste zwangerschap of een ernstige ziekte als hiv of aids te voorkomen, maar ook om meer ‘onschuldige’ aandoeningen als chlamydia, gonorroe of herpes genitalis te ontlopen. 

Dokter
De meeste SOA zijn goed te behandelen, mits je er op tijd mee naar de dokter gaat. Als je te lang doorloopt met een SOA, kan dat hele nare gevolgen hebben. Zo kan chlamydia bijvoorbeeld onvruchtbaarheid veroorzaken op de lange termijn.
Zet je schaamte dus opzij, ga naar de dokter en praat erover. 

Herpessites
In Nederland lopen 12.000 mensen herpes genitalis op. Deze seksueel overdraagbare aandoening (soa) is niet helemaal te genezen, maar de klachten – zoals pijnlijke blaasjes – zijn goed te behandelen. Mensen met herpes schamen zich vaak en vinden het moeilijk in (nieuwe) relaties hierover te praten.

Goede informatie is te vinden op de website www.herpesinfo.nl met uitleg over de besmettelijkheid, de klachten en de behandeling. In het kader van de herpesweek brengt Soa Aids Nederland herpes weer nadrukkelijk onder de aandacht. Over deze soa heersen veel misverstanden. Zo weten bijvoorbeeld veel mensen niet dat je ook herpes genitalis kunt krijgen door orale seks met iemand die een koortslip heeft.

Ook wijst deze organisatie op de mogelijkheid voor het grote publiek om een soa-test te doen via www.soatest.nl. De bezoekers van deze site krijgen antwoord op de vraag ‘moet ik mij laten testen op hiv of een andere soa of is dat niet nodig?’ Bij een soa-test gaat het om de soa chlamydia, gonorroe, syfilis en hepatitis B. Op deze soa kun je je laten testen zonder dat je klachten hebt. Op herpes genitalis kun je je alleen laten testen bij een arts of GGD op het moment dat je last hebt van blaasjes. Wacht er dus niet mee, als je deze klachten hebt.

Voor meer informatie over herpes en andere soa, zie ook  www.soaaids.nl, de site van Soa Aids Nederland