Een kind en uit elkaar: ‘Ze zet onze zoon niet op de eerste plaats’

uit elkaar kind

Uit elkaar gaan is sowieso al niet gemakkelijk, laat staan wanneer er een kind in het spel is. Twee exen over hun break-up, waarbij mediator Michiel Hordijk meekijkt naar hun problemen.

Zij: ‘Ik laat mijn zoon niet stikken!’

Zij: “Mijn vriend en ik zijn sinds kort uit elkaar. Vijftien jaar lang hebben we een relatie gehad en samen hebben we een prachtige zoon van inmiddels dertien jaar. Ik zat eigenlijk al langer niet goed in deze relatie. We leefden meer als broer en zus, waardoor de intimiteit ook ver te zoeken was. Uiteindelijk ben ik over de scheef gegaan en heb ik een ander gevonden waar ik stapelverliefd op werd. Mijn (inmiddels) ex merkte dit aan mij en heeft mij meerdere keren gevraagd of er iets aan de hand was. Ik was nog niet klaar voor de stap leek het wel, vooral omdat wij samen een zoon hebben. Na vele gesprekken heb ik bekend dat ik verliefd was geworden op een ander en dat het inderdaad beter zou zijn om uit elkaar te gaan. Vrij snel had ik een ander huis en heb ik mijn leven verder opgepakt. Voor onze zoon hebben we co-ouderschap, maar de weekenden zijn nog niet vastgelegd. Dat is net even zoals het uitkomt en dat geeft voor mij onduidelijkheid. Maar in verband met het werk van mijn ex heb ik daar voorlopig mee ingestemd. Op de dagen dat mijn zoon er niet is, dan spreek ik af met mijn vriend. Op de andere dagen doen we dit niet, want het is allemaal nog heel vers en moeilijk behapbaar. Ondanks dat ik veel rekening met mijn zoon houd, blijf ik het verwijt krijgen dat hij niet op de eerste plek komt. Van zowel mijn zoon als mijn ex. Ik doe er alles aan om het goed te laten verlopen, maar het lijkt alsof ik alles verkeerd doe. Mijn ex zaait rond wat ik heb gedaan, dat ik al een ander had voordat ik een punt achter onze relatie had gezet en dat ik hiermee mijn zoon heb beschadigd. Ik ben niet trots op de manier zoals ik het heb aangepakt, maar ik zie nu pas wat geluk en liefde is na het zoveel jaren gemist te hebben.”

Hij: ‘Je bent moeder, dus moet je jezelf wegcijferen’

Hij: “Wat zij aangeeft klopt allemaal. Ik vind het niet normaal dat zij dit heeft gedaan en dat heb ik iedereen laten weten. Mijn vriendengroep vindt het ook belachelijk wat zij heeft gedaan, wat voor mij bevestigt dat wat ik zeg waar is. Ik zie mijn zoon eronder lijden. Hij vertelt mij dat hij niet op de eerste plaats komt bij zijn moeder en dat vind ik ook. De enige oplossing is om die relatie met haar nieuwe vriend te verbreken of in ieder geval op een veel lager pitje te zetten. Alle energie moet naar onze zoon gaan en de verwerking van onze scheiding, daar is geen ruimte voor een nieuwe partner.”

De mediator: “Voor jullie zoon is het een drama dat jullie zijn gescheiden. Hij verdient het om van jullie allebei de maximale zorg te krijgen die nodig is om hem te steunen. Zoals ik het lees doen jullie dat ook. Wat in de weg staat is de verwerking van de beëindiging van jullie relatie. Ik kan dat halen uit bijvoorbeeld de uitspraak van hem in de zin van ‘de vriendengroep vindt het ook belachelijk’. Steun vinden bij anderen rechtvaardigt de gedachte om de discussie hoger op te laten lopen tot een conflict. Of het logisch is, is een ander verhaal. Blijkbaar heeft hij altijd nog gedacht dat het goed ging komen. Met die energie spreekt hij ook met jullie zoon. Dat is jammer want het kost voor jou veel energie om dit in balans te krijgen. Als dit zo doorgaat zal het conflict verder oplopen tot een strijd. Het zal pas ophouden als iets wezenlijks verandert. Wat dat is, is niet te voorspellen, maar het zal zonder actie een tijd duren en dat gaat ten koste van het vertrouwen dat jullie zoon in jullie stelt als ouders. In een gesprek met de mediator kunnen jullie kijken wat hier nu echt speelt. Is het de jaloezie van hem naar jou, omdat jij het nu in de liefde voor elkaar lijkt te hebben? Of is het de frustratie van het mislukken van jullie relatie? Vanaf het moment dat jullie beiden hierover kunnen zeggen dat je met elkaar herkent wat er speelt, kunnen jullie je samen richten op jullie zoon. Hij zal het nodig hebben om jullie weer samen te zien communiceren. Dat zal hem het vertrouwen en een veilig gevoel geven dat hij op zijn ouders kan rekenen.”

Over de mediator

“Er gebeurt altijd wel iets in je sociale omgeving waardoor je even van je stuk bent gebracht. iMediators is in die gevallen een handige partner om bij je te hebben. Online of aan tafel helpen wij vrienden, partners en collega’s weer in gesprek te komen. Samen naar een nieuwe toekomst zonder jezelf te verliezen.”

Michiel Hordijk (44) is full certified mediator in familie-  en arbeidskwesties. Als vader van een dochter uit een eerder huwelijk en een zoon in zijn huidige relatie staat hij zelf dagelijks voor de keuze hoe je omgaat in alle verschillende situaties op het werk en in je gezin.Wekelijks gaat hij op VIVA.nl in op een voorgelegde situatie en geeft hij een tip hoe met de situatie kan worden omgegaan. Heb je zelf een vraag of situatie die je wil voorleggen aan Michiel? Mail deze dan naar: viva@imediators.nl

Beeld Shutterstock