Koekjes van eigen deeg

geroosterde venkel

Carnaval is voorbij. De pèkskes (carnavalspakjes) gaan weer voor een jaar de kast in. Misschien heb jij helemaal geen carnaval gevierd en hebben je kinderen toch vrij. Dan wil je toch wat leuks doen samen. En wat is er dan gezelliger om met mama koekjes te bakken? Zoek op die schortjes, deegrollertjes en koekvormpjes… en aan de slag!

Dit deeg, gebaseerd op een recept uit een goeie oude Tip, is heel eenvoudig en kun je alvast de avond van tevoren maken. Bewaar de rol in de koelkast. Simpel en voldoende voor een uurtje koekplezier voor klein én groot!

Voor ca. 20 koekjes:

150 g zelfrijzend bakmeel
75 g fijne tafelsuiker
snufje zout
rasp van 1 sinaasappel
100 g boter, op kamertemperatuur
50 blanke hazelnoten, grofgehakt

Extra nodig: bakplaat bekleed met bakpapier

Kneed van het bakmeel, de suiker, het zout, de sinaasappelrasp en de boter een samenhangend deeg. Vorm van het deeg een rol van 10 cm en rol de deegrol in stevig plasticfolie. Laat het deeg in de koelkast in ca. 1 uur opstijven.
Verwijder de folie en snijd de rol in 20 plakken van 1/2 cm dikte. Leg de deegrondjes op de met bakpapier beklede bakplaat en verdeel de hazelnoten erover. Druk de noten iets in het deeg. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes in ca. 20 minuten lichtbruin. Laat de koekjes afkoelen en verpak ze luchtdicht.

Tip voor een volgende keer: Maak een dubbele portie deeg en vries 1 portie in. Laat het deeg in de koelkast langzaam ontdooien.