Koken met Karin: geroosterde venkel uit de oven

geroosterde venkel

Volgens Karin is venkel een ondergewaardeerde groente. Dat zou komen omdat niet iedereen weet wat je ermee moet doen. Volgens haar wil je de venkel nooit meer anders zodra je deze variant uit de oven hebt geproefd. Zo is in Karins nieuwe boek ‘Kleine moeite, groot effect’ te lezen dat zaterdag in de boekhandel verschijnt.

In huize Philippi is gegratineerde venkel favoriet. Haar woorden dat we nooit meer anders dan geroosterde venkel zouden willen daagden me uit… toegegeven, haar geroosterde venkel is érg lekker door de geconcentreerde smaak. Dit recept is dan ook absoluut een blijver. Maar naast onze de gegratineerde, al is het omdat wij dol zijn op venkel en de zachte anijssmaak zeker twee keer per week gevarieerd willen eten.

Tip van Karin: de geroosterde venkel is ideaal om van tevoren te maken want op kamertemperatuur is de venkel net zo lekker, zo niet lekkerder.

Geroosterde venkel uit de oven, voor 4 personen:

  • 2-3 venkelknollen
  • scheut olijfolie extra vergine
  • 1/2 citroen
  • zout & peper uit de molen

Doen

Oven voorverwarmen op 200 ºC. Snijd de stelen en het stronkje van de venkelknollen. Hak het frisgroene loof fijn. Zet de knol nu rechtop en snijd hem van bovenaf in achten, alsof je een ei in partjes snijdt. Doe de parten over in een braadslee, of op de bakplaat met wat bakpapier. Besprenkel royaal met olijfolie en wat zout & peper. Schuif in het midden van de voorverwarmde oven. Na ± 30 minuten zijn de stukken venkel zacht, met hier en daar een geblakerd randje.

Serveren

Doe de venkel over in een platte schaal. Knijp er een beetje citroensap over uit. Bestrooi met het fijngehakte groene loof. Voeg eventueel nog wat zout & peper toe. Serveer warm of afgekoeld tot kamertemperatuur.