Koken na de feestdagen…

geroosterde venkel

Je hebt van die dagen dan zet je ineens met ‘niks’ iets verrassends lekkers op tafel. Vooral na de feestdagen ga ik door de koelkast en combineer wat voor handen is. Zo ook gisteren. Het resultaat? Gegratineerde venkel in rauwe ham. Voor herhaling vatbaar vonden mijn tafelgenoten.

Gegratineerde venkel met rauwe ham, bijgerecht voor 4 personen:

2 venkelknollen
8 plakjes coburgerham
75 gram geraspte belegen kaas
1,5 dl room

Maak de venkel schoon, snijd maar een dun plakje van de onderkant zodat de venkel niet uit elkaar valt. Snijd de venkel verticaal in 4 kwarten en kook in weinig water met zout beetgaar. Laat de venkel goed uitlekken en rol elk kwart in een plakje ham. Leg de venkel in de ovenschaal. Roer de kaas met peper naar smaak door de room en verdeel over de venkel. Gratineer de venkel in zo’n 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 ºC.