Koninginnenchutney

geroosterde venkel

Nu we toch in de chutney-mood zijn kun je ook meteen deze aspergechutney maken. Ik schreef dit chutneyrecept met de koningin der groenten afgelopen zomer, voor het aspergemagazine 2010 dat net uit is. Lekker op een roggecanapé met paté. Of bij gegrild vlees. Of op een sandwich met oude geitenkaas. Of in een salade met gerookte kipfilet. Enfin, genoeg redenen om een paar flinke potten van deze koninklijke chutney te maken.

Aspergechutney:

500 gram witte asperges
1 sjalot, fijngesneden
100 ml witte wijnazijn
130 gram witte basterdsuiker
2 eetlepels gedroogde rode vruchtjes

Schil de asperges, snijd het houtachtige uiteinde van de asperge en snijd ze in stukjes van 1/2 cm. Doe de asperges met de sjalot, suiker en vruchtjes in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de chutney in 30-40 minuten tot jamdikte inkoken.
Schep de warme chutney in een schone (weck)pot, sluit de pot en laat omgekeerd 15 minuten afkoelen. Keer de pot weer en laat verder afkoelen. Bewaar de chutney op een koele, donkere plek.