Lente Lovers & Losers

geroosterde venkel


Relaties gaan uit en aan, singles komen en gaan. De lente is in de lucht en de tijd van daten komt eraan…
Het schoot me zomaar te binnen na het horen over de zoveelste ‘relatiebreuk’ in mijn omgeving. Maf om te zien hoe alleen al in mijn eigen omgeving zo’n verschuiving plaatsvindt. De ‘door de wol geverfde’ singles lijken ineens allemaal een relatie te hebben en gaan hun eerste liefdeslente tegemoet (zo ook, ondergetekende), terwijl er onder vrienden en bekenden met langere relaties in mijn omgeving een heuse break-up storm (of is het die frisse lentebries?) lijkt te razen. Hoewel het hier op kleine schaal plaatsvindt, is het waarschijnlijk een afspiegeling van zoals het gaat in de huidige maatschappij. En een teken dat er inderdaad markt is voor Single & Stijl! (sorry, naast journaliste, schuilt er ook een kleine ondernemer).

Anyway: De lente hangt duidelijk in de lucht. En dus de tijd van het jaar waarin volop gedate wordt, zo beweert ook datingsite Lexa. Zij presenteerden vorige week de resultaten van het zogenaamde ‘Love Economy’ onderzoek naar het dating gedrag van singles in zeven Europese landen. Interessante cijfers die o.a. aantoonden dat de Nederlandse single gemiddeld 12 dates per jaar heeft, zo’n €33,32 uitgeeft per date en de gehele datingindustrie goed is voor €422 miljoen. ‘Dating makes the world go round’, zou je haast kunnen zeggen, dus date er vooral driftig op los! Al is dat voor ‘newborn singles’ zoals hierboven misschien nog best een ding. Want je zult maar een jaartje of 5 of langer van de datingmarkt af zijn geweest, in een relatie hebben gezeten en dan nu weer losgelaten worden in dat bos met tools als ‘Tinder’ en andere ‘vleeskeuringsapps’. Een tijd waarin het volledig normaal is om op meerdere paarden tegelijk te wedden en dus met meerdere personen in dezelfde periode te daten. En een wereld waarin meisjes steeds meer ‘mannelijke’ trekjes vertonen wat daten betreft (verrassend en bijna shocking, begreep ik van een mannelijke newbie single in mijn omgeving). Een hel voor sommigen. Een paradijs voor anderen.

Wellicht dat deze tips vanuit Single & Stijl van pas komen voor al die nieuwkomers, en ook de meer ervaren singles wiens datingleven een beetje ingedut is:

Kap af wat niet werkt Zit je half/half in een ‘date ding’ met iemand en weet je stiekem eigenlijk al lang dat het niet werkt. Stop er dan mee! Laat het achter je, sluit het af. Alleen dan kun je weer plaatsmaken voor iets nieuws.
Daag jezelf uit Hoe meer je jezelf in nieuwe sociale omgevingen bevindt, des te groter de kans een date te scoren, of in ieder geval met nieuwe mensen in contact te komen. Blijf niet binnen en spreek met jezelf af om bijvoorbeeld minimaal 1x per week een nieuw sociaal event of een gelegenheid te bezoeken waar je nog niet eerder bent geweest. Of in ieder geval iets te ondernemen waarbij je andere mensen spreekt/ontmoet.
Probeer iets nieuws Tinder nog niet geprobeerd, maar stiekem wel nieuwsgierig? Twijfel je al tijden om een profiel aan te maken op een datingsite? Lijkt het je eigenlijk wel hilarisch om een keer te speed daten? Nou, waar wacht je nog op? Doe het! Dit is het moment om je markt te vergroten. Wat heb je te verliezen? Elke ervaring is er weer een!
Wees realistisch en raak niet gefrustreerd Maak er geen noodzaak van, maar zie het als een ‘surplus’ van je single leven: Nu heb je nog de kans om te daten, om nieuwe mensen te ontmoeten en om avonturen te beleven. Zie het als een uitdaging en geniet ervan!
Zorg dat je lekker in je vel zit Ga lekker sporten, voorzie jezelf van een nieuwe look en outfit, zorg dat je ‘in shape’ bent. Als je lekker in je vel zit, straal je dat uit en is daten vanzelf weer leuk.

Last, but not least: Blijf bij jezelf en doe het op jouw manier. Neem de tijd, neem alle tips en wijze raad uit je omgeving ter harte (dus ook deze) en vergeet niet: een beetje avontuur kan geen kwaad, en doet vaak wonderen. Maar volg vooral je eigen hart en … geniet van de lente!

Sanne Tummers (34) is freelance journaliste en founder van Single & Stijl, een online lifestyleguide boordevol persoonlijke verhalen, positiviteit en praktische tips voor singles. Net op het moment dat Sanne vorig jaar besloot Single & Stijl serieus in de markt te zetten en ze met haar plan de Marie Claire Startersaward in de wacht sleepte, werd ze ‘ontsingeld’. Ondanks haar niet meer single status, twijfelde ze geen seconde om te stoppen met Single & Stijl. Er zijn immers nog genoeg ervaringen en tips die ze singles wil meegeven. Over haar single herinneringen, de ‘single side of life’ én het ‘after single’ leven blogt ze op Vrouwonline.