Liefde gaat door de maag (+recept!)

Flow is making us a nice Italian diner: YAM YAM!” schrijft vriendin Ingy op Facebook. Even later schrijf ze: “Flow’s lasagna di melanzana … it was delicious!

Floris (Flow) en Ingrid (Ingy), getrouwd, dj-duo, gestationeerd in Berlijn, net een Gouden Kabouter in the pocket, vliegen samen de wereld over, nog altijd hopeloos verliefd. Flow + Ingy trouwden in 2008 en Flowing was een feit. Flowing… ze doen hun naam eer aan.

Viva & Flowing?
Typisch een geval van ‘liefde gaat door de maag’, dacht ik toen ik Ingy’s Facebook berichtje las. Toevallig was ik op dat moment op zoek naar een nieuw recept voor Viva.nl… en natuurlijk nieuwsgierig geworden.  Flow wilde zijn recept(je) wel met ons delen. Ik heb me er nog niet aan gewaagd, maar voor vragen… dan wil Flow hier vast wel even reageren :)

Vloeken in de kerk
Flow: “Volgens Italiaanse koks is aubergine stomen vloeken in de kerk, maar wij vinden het zo helemaal top worden. Als je ze in de pan zacht wilt krijgen moet je namelijk enorme hoeveelheden olie gebruiken en dan wordt het meteen zo’n vet en zwaar gerecht. Het stomen (met sjalotje) maakt de plakken aubergines heerlijk zacht en later in de oven neemt hij de smaak van de tomaten en kaas helemaal op. Verder is de tomatensaus van de Aldi (la luce) echt de lekkerste die er is en hij is ook nog eens heel erg goedkoop.”

Flowings lasagne melanzane parmigiane (6 personen)

Ingrediënten:

  • 300 gram runder- of lamsgehakt
  • 2 sjalotjes
  • 6 tenen knoflook
  • 1 pakje lasagne bladen
  • 2 potten La Luce Piccante tomatensaus van de Aldi
    (of saus met 80% tomaten)
  • 1 groot blik gepelde tomaten
  • oude kaas & Parmezaanse kaas. Het makkelijkst is plakken kaas gebruiken. Wil je magere kaas gebruiken dan is de pikante van Milner een aanrader.
  • 3  aubergines
  • een hand vol verse basilicum
  • cherry tomaatjes
  • goede extra vierge olijfolie
  • zout en vers gemalen zwarte peper

Benodigdheden:
Een ovenschaal, oven, aluminium folie, soeppan, koekenpan, zeef/vergiet (roestvrij staal zijn en niet van plastic) of steamer. Als je geen steamer hebt kun je ook te stomen in een gewone kookpan. Breng water in de pan aan de kook. Doe de voedingsmiddelen in de zeef/ het vergiet en hang deze boven de stoom. Onder een afsluitende deksel laat je de ingrediënten gaar stomen.

Bereiding:
De aubergines…
Snijd de aubergines over de lengte in plakken van ongeveer 1 cm dik. Stoom de aubergine met een versnippert sjalotje tussen en op de plakken in de stoomoven, zo’n 25 minuten of 4 minuten in een hogedrukstoomoven.

De saus…
Neem een flinke diepe pan en giet hier wat olijfolie in. Fruit de uitgeperste tenen knoflook (behalve 1) en een fijngesneden sjalotje op een laag vuur. Als de knoflook glazig ziet voeg je het blik tomaten toe. Breng dit rustig aan de kook zodat het meeste vocht verdampt (na ongeveer een half uur). Voeg de Aldi saus toe. Voeg zout en peper toe naar smaak. Breng het geheel rustig aan de kook en laat staan op een klein pitje terwijl je af en toe roert.

Rul het gehakt in de koekenpan samen een teen gehakte knoflook en een sjalotje. Breng het gehakt op smaak met een beetje zout en vers gemalen peper. Leeg de pan met het gehakt in de pan met saus. Doe er een handvol geknipte verse basilicum bij en een flinke scheut goede extra vierge olijfolie en roer de saus. Proef of deze lekker op smaak is. Zo niet, voeg dan nog wat kruiden toe.

De lasagne…
Vet een flinke ovenschaal in met  wat olijfolie. Begin en eindig met een laagje saus en laat je fantasie de vrij loop. Ik doen het zo: saus –  pastabladen – saus  – kaas – aubergine – Parmezaan – saus – etc. Het maakt niet zo heel veel uit. Zorg ervoor dat de lasagnebladen in ieder geval besmeerd zijn met saus, dan worden ze goed gaar. Verder kun je zo veel of zo weinig kaas gebruiken als je wilt. Eindig met saus, wat kaas, en eventueel lekker wat cherry tomaatjes als versiering. Doe een laag aluminium folie over de ovenschaal en zet hem in ongeveer 60 minuten in de oven. En dan smullen maar…!

Tip 1: De volgende dag is de lasagne nog lekkerder en je kunt het dan gewoon per bord opwarmen in de magnetron!
Tip2: Lekker met een groene salade en vers stokbrood of ciabbata ernaast.

In tegenstelling tot de eerder door mij geplaatste recepten lijkt dit recept bewerkelijker (ik heb geen stoomoven!!!). Ik geloof dat ik Flowing maar eens lief aan moet kijken ;) .

© Foto: Maria Staggat