Liefde is als drugs

geroosterde venkel

Op de Syracuse en West Virginia universiteit en het universitair ziekenhuis van Genève zijn zes FRMI-onderzoeken gedaan naar de hersenactiviteit van verliefde mensen. 120 mannen en vrouwen werden blootgesteld aan beelden van hun partner of potentiële partner. De resultaten werden geanalyseerd.

Dromerig, doelgerichter, knuffelig
17 mannen en vrouwen die kampten met hevige verliefdheid hadden een stijging van dopamine. Er was meer activiteit in de gebieden waar dit hormoon wordt aangemaakt. De personen werden dromerig, verlangend, verslaafd en hadden meer motivatie. Door de adrenaline die ook werd aangemaakt werden ze bovendien oplettender of zelfs hyperactief, werd hun kortetermijngeheugen verbeterd en gedroegen ze zich doelgerichter. Adrenaline deed hun hart sneller kloppen en de stof oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en dit wordt onder andere aangemaakt bij lichamelijk contact. Ook kwam er het hormoon vassopressin vrij, dat zorgt voor een band met elkaar. Deze mensen hadden minder last van angstgevoelens. Ook zorgde het voor een verandering van hun zelfbeeld. Dezelfde hersengebieden zijn actief bij het gebruik van drugs, met name cocaïne.

Complex proces
Psychologe dr. Stephanie Ortigue, leider van het onderzoek, zegt dat het brein maar een vijfde van een seconde nodig heeft om verliefd te worden. Liefde is een erg complex proces, waarbij twaalf gebieden in het brein met elkaar in verbinding staan. Wat ook een bijzondere ontdekking is, is dat het proces van liefde of iemand qua uiterlijk aantrekkelijk vinden niet in dezelfde hersenhelft plaatsvindt! Het oog wil ook wat, maar dit zet toch wel te denken over hoe belangrijk het uiterlijk nu echt is bij ware liefde.

Afgewezen verliefden
Er zijn drie verschillende, maar onderling verwante, hersengebieden voor seksuele aantrekkingskracht, verliefdheid en liefde. Verliefdheid heeft duidelijk een sterkere invloed op de gemoedstoestand dan seksuele aantrekkingskracht. Als verliefdheid niet wordt beantwoord worden mensen immers vaak depressief, terwijl mensen die op seksueel gebied af worden gewezen gewoon weer een ander zoeken. De resultaten van het onderzoek kunnen tot nieuwe behandeling leiden van mensen met psychische problemen zoals een relatiecrisis, depressie na scheiding of afwijzing of relatieverslaving.