De ogen vertellen het: Is het liefde of lust?

lust of liefde

Is het liefde of lust op het eerste gezicht? Wetenschappers ontdekten dat de plek waar je bij een aantrekkelijke onbekende op focust, verklapt of je liefde of lust voelt.

Dat ogen belangrijk zijn in onze communicatie met anderen weten we allemaal, maar hoeveel zegt de eerste blik die je op een onbekende werpt? Uit onderzoek van de University of Chicago komt naar voren dat we focussen op het gezicht van een vreemde als we hem of haar zien als potentiële lover. En als we naar het lichaam van de ander staren, roept die persoon juist lustgevoelens bij ons op.
Klinkt logisch, maar die eerste blik kan slechts een halve seconde duren.

Waar staar je naar?
Verschillende studenten kregen zwart-wit foto’s onder ogen van aantrekkelijke mensen van het andere geslacht. Hier zaten geen erotische beelden of naaktfoto’s tussen. Ze moesten aangeven of de foto romantische gevoelens of opwinding opwekte. Dit onderscheid wordt razendsnel door onze hersenen gemaakt, zowel bij mannen als vrouw. Werd de persoon op de foto gemarkeerd als potentiële liefde? Dan keken de ogen van de proefpersonen naar het gezicht. Maar in het geval van sexuele aantrekkingskracht verschoof de aandacht snel van het gezicht naar het lichaam. En nee, dit geldt niet alleen voor mannen. Ook vrouwen staren in het geval van lust naar het lijf van die spannende stranger. Wat op de langere termijn ook wel zo handig is, want in een relatie zul je toch echt liefde en lust voor je partner moeten voelen.

Zijn het je ogen…
“Ondanks dat er weinig bekend is over liefde op het eerste gezicht of hoe mensen verliefd worden, geven deze patronen de eerste aanwijzingen in hoe automatische aandachtsprocessen, zoals staren, het verschil kunnen betekenen tussen gevoelens van liefde en lust,” zegt onderzoeker Stephanie Cacioppo van de University of Chicago. Uit een eerdere studie van Cacioppo bleek al dat liefde en lust verschillende delen van de hersenen activeren. Houd dus bij de eerstvolgende hottie die je ontmoet de ogen in de gaten: zo ontdek je misschien wel of de intentie just sex of mogelijk een nieuwe liefde is…

Bron: www.medicalnewstoday.com

Beeld: www.123RF.com