Liefdesrelatie of vechtrelatie?

geroosterde venkel

Jaloezie is een doodgewone emotie. Het is een mengsel van angst en boosheid, waar angst staat voor verlatingsangst. Jaloezie kan ontstaan omdat je een laag zelfbeeld hebt of omdat je de ander zo geweldig vindt en bang bent dat anderen dat ook vinden. Ook kan jaloezie ontstaan omdat je bezitterig bent of omdat je gewoon bang bent iemand kwijt te raken.

Evolutionair wordt jaloezie gezien als een gedrag waardoor de relatie in stand gehouden wordt. Een beetje jaloezie is gezond in een liefdesrelatie. In de meeste liefdesrelaties is jaloezie onvermijdelijk, liefde en jaloezie gaan nu eenmaal vaak samen. Toch zou er meer geluk zijn als er minder jaloezie was. Dit voorkomt veel conflicten, depressies en wraakgevoelens! Hier een aantal tips om jaloezie te verminderen:

Geef het toe
Veel mensen schamen zich voor hun jaloezie en proberen dit daarom te verdringen of te ontkennen. Dit leidt natuurlijk niet tot een verbetering. Een verbetering is pas mogelijk als je je eigen jaloezie onder ogen durft te zien!

Accepteer het
Jaloezie is haast onvermijdelijk in liefdesrelaties. Als je tegen geen enkele vorm van jaloezie kunt, kan je je helaas beter ook niet in een liefdesavontuur storten. Het beste kan je het gewoon accepteren.

Niet controleren!
Ook al heb je geen controle over je jaloeziegevoelens, je kunt wel beslissen wat je ermee doet. Geef je er vooral niet aan toe! Je partner volledig controleren en het houden van kruisverhoren werken vaak averechts. Een beetje controleren maakt natuurlijk niet uit, maar iedereen heeft recht op een eigen leven, toch?

Maak van je liefdesrelatie geen vechtrelatie
Laten we niet gaan strijden om de liefde van onze partners. Vechtstrategieën als ‘oog om oog en tand om tand’ leveren vaak alleen maar verliezers op.

Breng tijd door met vriendinnen
Zorg ervoor dat je sociale leven niet afhangt van je liefdesrelatie. Hoe meer je jezelf afhankelijk maakt van je partner, hoe belangrijker je partner voor je is en hoe meer jaloezie er wordt opgewekt. Ga er eens lekker met vriendinnen op uit en kom erachter hoe leuk het kan zijn om niet dag en nacht met je partner te zijn!

Zelfvertrouwen
Extreme vormen van jaloezie worden vaak veroorzaakt door een gebrek aan zelfvertrouwen. En andersom, leidt een positief zelfvertrouwen vaak tot minder jaloezie!

Don’t test him!
Als je je partner gaat uittesten of op de proef gaat stellen, zullen er sneller aanleidingen zijn tot jaloezie. Dit kan leiden tot een spelletje, waarbij jullie allebei zullen verliezen…

Bron: www.jaloers.com