Linzensalade

geroosterde venkel

In India worden linzen veel gebruikt in curries. Ook in de Zuideuropese landen staan linzen vaker op het menu dan bij ons. Waarom? Omdat ze lekker zijn natuurlijk. Maar ook omdat ze voedzaam en heel gezond zijn. Linzen zijn eiwit-bommetjes en verder rijk aan vezels, ijzer en vitaminen B. Wat mij aanspreekt aan linzen is dat ze enorm gevarieerd te gebruiken zijn, van voorgerecht tot hoofd- of bijgerecht. Ook in een soep of salade als lunch doen linzen het goed. Je kunt er zelfs een verfijnde amuse of borrelhapje mee maken.

Er bestaan veel soorten linzen. De Franse lentilles du Puy en de Italiaanse lenticchie di Castelluccio zijn de paradepaardjes. Je koopt ze in een goede delicatessezaak.

Inderdaad, er zijn ook linzen in blik. Ik kook ze liever zelf. Ik houd van beet, wil de knapperigheid proeven. Linzen in blik zijn erg zacht. Bliklinzen hebben maar weinig warmte nodig om helemaal tot pap te transformeren. Voor een pureetje zijn bliklinzen zeker wel geschikt én lekker snel.

In tegenstelling tot andere gedroogde peulvruchten zoals bonen, hoef je linzen niet te weken. Goed afspoelen en opzetten met schoon water is voldoende. Zorg dat de linzen een dikke duim onder water staan. Voeg eventueel een gepeld teentje knoflook en takje rozemarijn toe. Geen zout! Dat maakt het velletje stug en verlengt de kooktijd. Breng ze aan de kook en kook ze in 20-40 minuten zachtjes (zodat ze niet stuk koken) beetgaar. De kooktijd is per soort verschillend. Kijk op de verpakking of -liever nog- begin na 20 minuten te proeven en giet de linzen af zodra ze voor jou de juiste beet hebben.

Vandaag maakte ik een heerlijke linzensalade. Meng de dressing al met de warme linzen en laat samen afkoelen. De smaak van de dressing trekt dan goed in de linzen. Lekker met gegrilde saucijzen of braadworst, stokbrood en zelfgemaakte knoflooksaus.

Linzensalade, bijgerecht voor 4 personen:

200 g gedroogde linzen
1 teen knoflook, gepeld en gehalveerd
1 tl mosterd
1 el balsamicoazijn
2 el olijfolie extra vierge
1 tl gedroogde oregano
1 sjalot, gesnipperd
6 zongedroogde tomaatjes, in smalle reepjes

Spoel de linzen af in een zeef en zet met schoon water op. Zorg dat de linzen een dikke duim onder staan. Voeg de knoflook toe maar vergeet zout. Breng de linzen aan de kook en kook ze zachtjes beetgaar. Begin na 20 minuten te proeven en giet ze af als ze voor jou de gewenste beet hebben. Roer in de tussentijd een dressing van de mosterd, de azijn, de olie en de oregano. Schep de dressing door de warme afgegoten linzen (verwijder de knoflook!) en laat samen afkoelen. Schep de rest van de ingrediënten door de afgekoelde linzen en serveer de salade of bewaar afgedekt in de koelkast.


Foto: wikipedia