‘Man die kookt en wast heeft minder seks’

geroosterde venkel

Onder vrouwelijke klussen wordt onder meer koken en wassen verstaan. Voor de studie verzamelden wetenschappers van het Juan March Instituut in Madrid en de Universiteit van Washington gegevens uit het NSFH. Deze werden vervolgens vergelijken met informatie afkomstig van enquêtes onder 4.500 Amerikaanse echtparen.

Mannelijke klusjes
Opvallend was dat mannen die traditioneel gezien mannelijke klusjes deden, zoals werken in de tuin, vaker seks dan gemiddeld hadden. En in dit geval is gemiddeld vijf keer geslachtsgemeenschap per maand. Vrouwen uit huishoudens waarbij de taken traditioneel verdeeld waren, waren net zo blij met hun seksleven als vrouwen die de taken sekseneutraal verdeeld hadden. Dus vrouwen die net zo makkelijk in de tuin werken als dat mannen koken.

Kanttekening
Critici zetten wel een kanttekening bij de studie, want de gegevens voor het onderzoek kwamen uit de periode tussen 1992 en 1994. Inmiddels is er veel veranderd. Tegenwoordig wonen veel stellen al samen voordat ze gaan trouwen. Bovendien trouwen lang niet alle koppels, waardoor niet elk stel meer in aanmerking komt om opgenomen te worden in het NSFH. Ook speelt mee dat de meeste vrouwen tegenwoordig willen dat alle huishoudelijke taken eerlijk verdeeld worden.

Mannelijk versus vrouwelijk
Volgens coauteur Julie Brin, een socioloog aan de Universiteit van Washington, hebben mannen en vrouwen diepgewortelde ideeën over wat mannelijk en vrouwelijk is. Volgens haar is het juist die mannelijkheid die opgeroepen wordt door een bepaalde huishoudelijke taak, die ervoor zorgt dat een vrouw opgewonden raakt. Met andere woorden, een man op een grasmaaier is bijvoorbeeld sexyer dan een man die een wastafel schoonmaakt. Het betoog is in februari gepubliceerd in American Sociological Review.

Bron: Scientific American