Mannen onvruchtbaar door tandpasta?

geroosterde venkel

Tandpasta, zeep en plastic speelgoed zou weleens funest kunnen zijn voor de kwaliteit van sperma. Volgens een groep Deense wetenschappers is er een link tussen chemische stofjes in huishoudelijke producten en speelgoed en de afnemende zaadkwaliteit van mannen.

Dat er een oorzaak is voor de steeds slechter functionerende sperma wordt al langer aangenomen, maar voor het eerst zijn wetenschappers er nu in geslaagd om bewijs te produceren. Merkwaardig genoeg zou het gaan om chemische stoffen die in Europa staan aangemerkt als ‘volkomen veilig’. De Denen roepen in Independent dan ook op om nog eens goed te kijken wat we wel en niet toestaan op de markt.

Gevaarlijk

Waarom de chemische stoffen zo gevaarlijk zijn, is niet helemaal duidelijk geworden, maar vermoedelijk komt het omdat de stofjes het vrouwelijke hormoon oestrogeen nabootsen. Omdat het zaad daardoor ‘denkt’ al in de buurt van een eitje te zijn, worden er cruciale enzymen vrijgelaten waardoor het vervolgens totaal onbruikbaar wordt.

Geschrokken

Hoofdwetenschapper Niels Skakkebaek van de universiteit van Kopenhagen zegt zich kapotgeschrokken te zijn van de uitkomsten van het onderzoek. “We hebben in lichaamsvloeistoffen niet zomaar wat chemicaliën aangetroffen, maar een cocktail van gevaarlijk spul”.

Bron: BuzzO

Lees ook:

– Wortel is superfood voor sperma

– Feiten over zwemmers