Mannen op seksjacht leven korter

geroosterde venkel

Mannen moeten over het algemeen meer moeite doen om een sekspartner te vinden dan een vrouw. Vrouwen zijn namelijk kritisch bij het kiezen van een partner, aangezien ze bij voortplanting een grote lichamelijke investering moeten doen. Dat beweert een wetenschapper uit Amerika tenminste in de Evolutionary Psychology.

Mannen moeten vaker risicovol gedrag tonen om een partner te veroveren. En dat leidt tot een kortere gemiddelde levensverwachting. De wetenschapper heeft apen geanalyseerd om hier achter te komen. In samenlevingen van apen is het normaal dat een mannetje seksuele relaties onderhoudt met meerdere vrouwtjes. De wetenschapper ontdekte toen dat hoe meer deze relatievorm voorkomt in een samenleving, hoe korter de levensduur is van de mannetjes.

Deze trend kan weer worden verklaard door statusverwerving. Als er minder vrouwtjes zijn, hebben alleen mannetjes met een hoge status de kans om een vrouwtje te veroveren. De mannetjes moeten allerlei risicovolle capriolen uithalen om zo’n hoge status te verwerven. Als de seksuele competitie toe neemt, zal de levensverwachting van mannen korter worden.

Dit zou dus betekenen dat mannen uit een monogame samenleving een langere levensverwachting zou hebben. Er hoeven dan namelijk minder extreme risico’s genomen te worden om een partner te veroveren.

Er zit een kern van waarheid in deze theorie. Maar hier zou je tegenover kunnen stellen dat mannen die veel seks hebben een betere conditie zouden hebben. En dat verlengt weer de levensverwachting… Laten we het er op houden dat seks zowel voordelen als nadelen heeft.