Marije verlaat haar man voor een vrouw: ‘Ik had nooit gedacht dat dit zou gebeuren’

scheiden lesbisch

Dat Marije na een jarenlange relatie met een vriendin zou thuiskomen, had Bert niet zien aankomen. Hij vindt dat lastig, en nu moeten ze ook nog afspraken maken rondom hun kinderen. Een mediator kijkt mee naar hun struggles.

Hij: ‘Als het een man was geweest, had ik het niet getolereerd’

Bert: Vorige week heeft Marije verteld dat ze niet meer verder wil. Ze vond mij naïef, omdat ik niet begreep waarom. Ik vind mijzelf totaal niet naïef. Ik dacht dat we gewoon gezellig samenleefden. Maar goed, zij vond dat dus niet. De echte dreun kwam pas toen zij vertelde dat ze een vriendin heeft. Ik had niet meteen door wat ze daarmee anders bedoelde dan het hebben van een vriendin, als vriend of kennis bedoel ik. Ze heeft een vriendin met wie ze een echte relatie wil aangaan! Ik sta voor een raadsel. Ze gaat dus met een ander en het is een vrouw. Dan kan ik je vertellen dat dat maar goed is ook, want een andere man had ik niet getolereerd. Nu moeten we de afspraken voor de scheiding gaan maken en ik vraag mij af hoe we dat nu moeten doen, met twee vrouwen. Worden ze dan allebei mama?”

Zij: ‘Van enige intimiteit is al jaren geen sprake meer’

Marije: “Ja, ik voel mij gelukkiger dan ooit! Dat is natuurlijk niet leuk voor Bert, maar in ons liefdesleven mistte ik iets. Onlangs is er op mijn werk een nieuwe leidster gekomen met wie ik meteen een klik had. We voelden elkaar perfect aan. Alsof het nooit anders is geweest. Het was voor mij ook een totale verrassing. Nooit had ik kunnen denken dat dit zou gebeuren. Dat Bert en ik niet samen oud zouden worden, werd steeds meer duidelijk. Als ik slaap komt hij naar bed en ’s morgens ben ik al weer vroeg op. Ook in het weekend gaat dat zo. Van enige intimiteit is al jaren geen sprake meer. En dan ga je elkaar niet meer missen. Onze kinderen voelden dat ook al wel aan zeiden ze laatst tegen mij. De oudste moet nog wel erg wennen aan mijn vriendin en dat begrijp ik ook best wel. Ze is zestien, een puber, en ze is zichzelf aan het ontdekken. Eigenlijk voel ik mij de laatste weken ook ineens weer een puber. Ik zou graag willen dat we met elkaar goede afspraken kunnen maken en dan vooral voor de kinderen. Nu is de oudste bij mijn man. Hoe doen we dat met het ouderschapsplan?”

De mediator zegt: “Jullie hele gezin heeft met een nieuwe situatie te maken. En voor iedereen is daar iets spannends in, iets onbekends. Dat betekent dat daarvoor in de communicatie met elkaar extra ruimte nodig is. Voor elkaar en met elkaar. Begin daarmee vooral bij jullie dochters. Geef hen de gelegenheid om te vragen. Veel vragen helpt en als jullie nog geen antwoord hebben, zeg dat dan ook. Terwijl je natuurlijk wel zoveel mogelijk vanuit je eigen gevoel antwoord kunt geven op veel van de vragen. Daarmee wordt het voor hen duidelijk dat jullie ook kunnen worstelen met van alles. Van hieruit kunnen jullie als ouders samen de leiding nemen, het voortouw. Zo kunnen jullie alle nodige dingen regelen om het mogelijk te maken dat jullie allebei, Bert en Marije, een huishouden met de kinderen kunnen opbouwen. Als het gaat over de invulling van jullie ‘ouder-zijn’ is het natuurlijk duidelijk dat jullie ‘vader’ en ‘moeder’ of ‘papa’ en ‘mama’ zijn. En niemand anders!”

Over de mediator

“Er gebeurt altijd wel iets in je sociale omgeving waardoor je even van je stuk bent gebracht. iMediators is in die gevallen een handige partner om bij je te hebben. Online of aan tafel helpen wij vrienden, partners en collega’s weer in gesprek te komen. Samen naar een nieuwe toekomst zonder jezelf te verliezen.”

Michiel Hordijk (44) is full certified mediator in familie-  en arbeidskwesties. Als vader van een dochter uit een eerder huwelijk en een zoon in zijn huidige relatie staat hij zelf dagelijks voor de keuze hoe je omgaat in alle verschillende situaties op het werk en in je gezin.Wekelijks gaat hij op VIVA.nl in op een voorgelegde situatie en geeft hij een tip hoe met de situatie kan worden omgegaan. Heb je zelf een vraag of situatie die je wil voorleggen aan Michiel? Mail deze dan naar: viva@imediators.nl

Lees ook:

Scheiden vanwege religie: ‘Hij werd steeds radicaler in zijn uitspraken’
Een kind en uit elkaar: ‘Ze zet onze zoon niet op de eerste plaats’
Petra: ‘Mijn ex-man zadelt mij op met de schuld van zijn ex’
Een break-up bij de buren: ‘Iedere avond na acht uur begint het geruzie’
Alexandra: ‘Hoe hou ik mijn broer op afstand?’
Karin: ‘Mijn ex wil niet betalen voor de sport van onze zoon’