Marijke: ‘Hij een grietje van twintig? Dan ik onze spullen’

Gerard (57) en Marijke (47) fantaseren al jaren over lange reizen naar verre oorden en als Gerard op zijn 55e met pensioen gaat, duikt hij meteen in de reisgidsen. Maar dan vertelt Marijke dat ze er niet over peinst om nu al te stoppen met werken. Teleurgesteld zoekt Gerard troost bij de oppas van de buren. Marijke ontdekt zijn ontrouw en vertrekt met al hun waardevolle bezittingen naar een vriendin.

Lees ook de casus van vorige week: Wat als je je partner een half jaar geleden hebt verlaten, maar nu voor de feestdagen weer samen wilt zijn..? Richelle heeft spijt

Gerard: ‘Toen ik twee jaar geleden met pensioen kon, heb ik die kans met beide handen aangegrepen. Marijke is tien jaar jonger dan ik, ze is hoogleraar tropische plantenteelt. We hebben allebei altijd hard gewerkt en als we ’s avonds aan een wijntje zaten, fantaseerden we over de lange reizen die we later zouden maken. Na mijn pensionering ben ik daar direct mee aan de slag gegaan. Een camperreis door Canada, dat leek me wel wat.

Maar toen ik Marijke daarover vertelde, zei ze dat ze nog helemaal niet wilde stoppen met werken. Haar carrière begon net interessant te worden, zei ze. Dus daar zat ik in mijn eentje thuis terwijl mijn vrouw allerlei interessante dingen deed en mensen ontmoette.

Nou ja, toen kreeg ik wat met Natasha, de oppas van de buren. Ik heb een appartement voor haar gekocht en telkens als Marijke moest overwerken of als ze in buitenland zat, ging ik naar Natasha. Het stelde niks voor, ik wilde gewoon niet alleen zijn.

Marijke kwam er natuurlijk achter en ze was verschrikkelijk boos. Ik probeerde uit te leggen hoe ik me voelde, dat ik háár miste, maar ze wilde niet luisteren. Vorige week zei ze dat ze wat persoonlijke spulletjes wilde ophalen. Ik was niet thuis, ik wilde haar ruimte geven. Maar toen ik terugkwam, bleek dat ze bijna alles had meegenomen: de Banksy die ik voor mijn afscheid had gekregen, onze antiekverzameling, zelfs de kostbare Boca do Lobobank. Nou ja, dat doet er eigenlijk niet toe. Ik wil gewoon dat Marijke weer terugkomt.’

Marijke: ‘Mijn vader was een notoire schuinsmarcheerder. Hij moest regelmatig voor zijn werk naar het buitenland en op het departement waar hij werkte wist iedereen dat hij tijdens zo’n reis nooit alleen was. Hoeveel vrouwen hij niet voor zijn echtgenote heeft laten doorgaan, je wilt het niet weten.

Mijn moeder was natuurlijk van de situatie op de hoogte, die was echt niet gek. Maar ze heeft er nooit iets van gezegd. Ze was dol op mijn vader en ze is hem altijd trouw gebleven. Tot hij haar verliet voor zijn secretaresse. Dat was de genadeslag: ze werd ziek en was binnen een jaar overleden. Sindsdien heb ik mijn vader niet meer gezien.

Toen ik hoorde dat Gerard iets had met dat blaagje van hiernaast ben ik meteen vertrokken. Ik laat niet met me sollen! Het is toch te gênant voor woorden dat een man van middelbare leeftijd valt voor een bakvis van amper twintig. Alsof zij ook maar de helft van de diepgang heeft die ik heb. Ik weiger om me slachtoffer te voelen en ik wil absoluut niet dat mensen me zo zien.

Tot ik een eigen woning heb gevonden, woon ik bij mijn vriendin Mary. We hebben natuurlijk heel veel over de situatie gepraat en ten slotte kwamen we tot de conclusie dat een kleine wraakoefening wel op z’n plaats zou zijn. Terwijl Gerard dacht dat ik alleen een paar persoonlijke spulletjes kwam halen, heb ik al onze waardevolle bezittingen gepakt. Ze staan nu hier, bij Mary. Eens kijken hoe hij daarop reageert.’

De mediator: ‘Oei, wat moet dit moeilijk zijn voor jullie allebei. Andere verwachtingen, een plotselinge verandering in het leven door het pensioen van Gerard. En het één veroorzaakt het ander waardoor jullie nu niet meer met elkaar zijn. Het is bekend dat een relatie na vreemdgaan niet makkelijk meer is te helen. Daar gaat heel wat tijd en energie in zitten. En het slaagt alleen als jullie er allebei de waarde van in zien als het slaagt. Begin niet gelijk met wel of niet vergeven. Daar zijn jullie nog niet aan toe. Begin met de tijd te nemen, als je wilt.

Als je dit pad niet op wilt omdat je er niet mee kunt leven, Marijke, dan gaan jullie nog afspraken maken over jullie scheiding. Maar voor je zover bent, Gerard hoeft niet gelijk te zijn aan je vader. Hoewel je het natuurlijk ervaart als een déja vu, is Gerard een andere persoon. Kan je het aan om naar Gerard te luisteren? Nogmaals niet om te vergeven maar om te luisteren naar hem zodat hij vervolgens ook gaat luisteren naar jou. Dat zal een hele moeilijke stap zijn die zonder begeleiding weinig kans van slagen heeft. Ik zou jullie dus ook zeker adviseren om iemand in te schakelen de gesprekken te begeleiden. Ik wens dat jullie alsnog mooie reizen gaan maken over een paar jaar.

Michiel Hordijk (45) is de initiator van de Mediation Supermarkt: een handig boek met uitleg, mediation of een leuk item voor de kinderen helpen om rust te vinden in een lastige periode. Als vader van een dochter uit een eerder huwelijk en een zoon in zijn huidige relatie staat hij zelf dagelijks voor de keuze hoe je omgaat in alle verschillende situaties op het werk en in je gezin. Wekelijks gaat hij op VIVA.nl in op een voorgelegde situatie en geeft hij een tip hoe met de situatie kan worden omgegaan. Heb je zelf een vraag of situatie die je wil voorleggen aan Michiel? Mail deze dan naar info@mediationsupermarkt.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

 

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.