Xandra: ‘Veel overwerk en geen zin meer in seks… dan weet je genoeg. Hoe pak ik de scheiding aan?’

mediator

Toen Xandra erachter kwam dat Michael haar met een ander bedroog, heeft ze hem direct het huis uitgezet. Zij en Michael zijn het erover eens dat een scheiding onvermijdelijk is. Het vertrouwen is weg. Gisteren vroeg haar zoon Dean (13) of ze gingen scheiden omdat zij psychische problemen had. Dat had Michael tegen hem gezegd…

Xandra: ‘Michael had al minstens twee jaar een relatie met die Anja. Achteraf had ik het al veel eerder kunnen weten. Veel overwerken, geen zin meer in seks, klassieke signalen, toch?

Frederiek, mijn beste vriendin, heeft het me verteld. Ze zag Michael zoenen met een andere vrouw en is er direct op af gestapt. Hij vroeg haar nota bene om het niet aan mij te vertellen. Nou, dan moet je net Frederiek hebben, die hing meteen aan de telefoon.

Toen ik Michael ermee confronteerde, zei hij dat hij voor Anja koos. In afwachting van de scheiding woont hij in onze stacaravan en onze zoon Dean gaat daar elk weekend naartoe.

Afgelopen zondagavond was Dean heel stil toen hij van Michael terugkwam. Na lang trekken zei hij dat Michael hem had verteld dat ik psychische problemen heb, dat ik met mezelf in de knoop zit en dat ik daarom wilde scheiden. Ik heb aan Dean proberen uit te leggen dat er niets met mij aan de hand is, dat het verdriet en de boosheid die ik voel heel normaal zijn. Ik wil niet vertellen dat Michael een ander heeft, dat moet hij zelf doen. Maar ik vind het wel een rotstreek dat hij Dean laat geloven dat de scheiding mijn schuld is!

Ik zie aan Deans ogen dat hij me niet vertrouwt. Hij ontwijkt me en weigert om over de scheiding te praten. Dat vind ik heel verdrietig. Eerst maakt Michael onze relatie kapot en nu zet hij ook nog mijn zoon tegen me op.’

Michael: ‘Ik heb helemaal niet tegen Dean gezegd dat Xandra een psychiatrische ziekte heeft. Het enige wat ik wilde doen was het haar wat makkelijker maken door Dean te vragen of hij lief voor haar wilde zijn. Ik heb gezegd dat mama het op dit moment moeilijk heeft en dat ze een beetje instabiel is. En dat is toch ook zo? Die psychische stoornis heeft Xandra er zelf bij verzonnen. Trouwens echt iets voor haar. Ze maakt alles groter dan het is.

Het spijt me overigens verschrikkelijk dat het zo is gelopen, dat ze het van Frederiek heeft moeten horen. Ik had het natuurlijk veel eerder zelf moeten vertellen.

Maar Xandra is een complexe vrouw met een uitgebreide handleiding. Ik heb altijd het gevoel dat ik bij haar op eieren moet lopen, één verkeerd woord en ze zit boven in de boom. Ze heeft ook een hele lieve, zorgzame kant, hoor. Dat maakte het ook zo lastig voor mij. Ik heb echt geworsteld met de situatie, dat moet je van me aannemen.

Een echtscheiding is nu onvermijdelijk, want tussen Xandra en mij komt het niet meer goed. Het vertrouwen is weg, wederzijds. Maar ik voel me wel verantwoordelijk voor Dean en daarom probeerde ik hem uit te leggen hoe hij met Xandra moet omgaan. Voortaan is hij een groot deel van de tijd alleen met haar en dan is het wel zo handig als hij een beetje weet hoe je met een complexe vrouw moet omgaan. Trouwens ook handig voor later.’

De mediator: ‘Gaat jullie issue over Dean of over jullie? Het is maar een vraag. Het antwoord dat jullie op deze vraag geven is wel bepalend voor de manier waarop je samen hiermee om kunt gaan. Is het antwoord ‘over ons’ dan gaat het dus over jullie samen en niet over Dean. Dan houden we het ook op die golflengte en proberen we te komen op wat jullie in de toekomst verbindt. Inderdaad Dean. Als ouders hebben jullie de rest van je leven nog een rol te spelen in Dean zijn leven. En het is prettig voor iedereen, maar vooral voor Dean, als dat op een ‘rustige’ manier kan verlopen. Als ik even teruggrijp op de laatste woorden van jou, Michael, over hoe Dean met complexe vrouwen om moet gaan… Dit gaat over zijn moeder. Het voorstellingsvermogen van Dean zal niet zo ver gaan dat hij in zijn moeder net zo’n complexiteit ziet als jij ervaart met Xandra. Zij is voor jou een ex en voor Dean zijn leven lang zijn moeder. Liever niet een complexe vrouw. Verder kun je hem uiteraard helpen en zoveel mogelijk een veilig gevoel geven als zijn vader door hem te helpen in deze moeilijke tijd. Bijvoorbeeld door met zijn moeder afspraken te maken om escalaties te voorkomen. Hoe? Door haar te zien als de moeder van je zoon. Net als dat jij respect wilt hebben als vader vindt zij het waarschijnlijk ook fijn om dat van jou te ervaren. Dat lijntje maakt het mogelijk, heel klein, weer contact op te bouwen om belangrijke dingen in het leven Dean samen te bespreken. Succes!

Over de mediator

Michiel Hordijk (45) is de initiator van de Mediation Supermarkt: een handig boek met uitleg, mediation of een leuk item voor de kinderen helpen om rust te vinden in een lastige periode. Als vader van een dochter uit een eerder huwelijk en een zoon in zijn huidige relatie staat hij zelf dagelijks voor de keuze hoe je omgaat in alle verschillende situaties op het werk en in je gezin. Wekelijks gaat hij op VIVA.nl in op een voorgelegde situatie en geeft hij een tip hoe met de situatie kan worden omgegaan. Heb je zelf een vraag of situatie die je wil voorleggen aan Michiel? Mail deze dan naar info@mediationsupermarkt.nl.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.