Meer bedpartners door de pil?

geroosterde venkel


Het is bewezen: anticonceptiemiddelen maken van tienermeisjes geen slettebakken. Na het gebruik hadden ze namelijk niet veel meer bedpartners dan daarvoor, dat blijkt uit onderzoek onder 14- en 15-jarige meisjes. Ook leidde het niet tot meer abortussen, zwangerschappen of SOA’s. 

Het onderzoek werd uitgevoerd nadat conservatieve groepen in de Verenigde Staten beweerden dat mensen door het gebruik van anticonceptiemiddelen meer sekspartners krijgen. Door de nieuwe zorgwetten van de regering worden anticonceptiemiddelen nu vergoed door de verzekering. Lees hier meer over het onderzoek.

Het is dus een fabeltje dat meisjes meer sexpartners hebben zodra ze beschermd zijn tegen zwangerschap met een anticonceptiemiddel. Wij zetten nog een paar fabels over anticonceptie voor je op een rijtje:

 

1. Roken en de pil slikken dan geen kwaad.
Vrouwen die roken en aan de pil zijn hebben een verhoogde kans op

2. Een condoom knelt de bloedsomloop afknellen.
Het kan geen kwaad: rubbertjes zijn speciaal voor het geslachtsdeel van de man gemaakt. Toch zal het ene condoommerk ‘comfortabeler’ dragen dan de andere.

3. Van de pil word je dik.
Sommige vrouwen kunnen inderdaad aankomen van de pil. De bijwerkingen van een anticonceptiepil zijn bij elke vrouw en elke pilsoort weer anders. De meest voorkomende bijwerkingen vind je op de bijsluiter.

4. Een spiraaltje stopt je menstruatie volledig.
Het is inderdaad mogelijk, maar niet bij alle vrouwen die een spiraaltje nemen blijft de menstruatie weg. De bloedingen worden wel minder heftig en korter en bij één op de vijf vrouwen stopt het helemaal.

5. Na het stoppen met de pil duurt het lang voordat je weer vruchtbaar bent.
In de meeste gevallen kun je na enkele dagen tot een maand weer zwanger raken.