Met de noorderzon vertrokken

geroosterde venkel

Annemieke Linders schreef samen met journaliste Nataszia Tardio het autobiografische boek Bedrogen. Vrouwonline.nl stelde haar een paar vragen.

Welke dingen van Arnoud die niet helemaal pluis waren zijn je eerder al opgevallen, maar heb je weggestopt?
“Er was niet veel dat echt de aandacht trok, Arnoud versprak zich zelden. Alleen achteraf gezien kun je momenten terug halen waarvan je denkt: ‘Hè, dat klopte toen niet.’ Zoals afspraken bij het ziekenhuis met zijn vader, het verhaal of de reden van een was dan net iets anders als dat van de ander. Wat het meest opviel waren de ‘geldproblemen’, er waren altijd problemen met de bank of boekhouder. Maar het meest waanzinnige waren de problemen met de schepen. Voor mijn gevoel hadden wij of had hij direct in de auto moeten stappen om er naartoe te rijden. Hij wilde altijd de problemen vanuit Nederland oplossen. Hoewel dat voor mij raar was en tegen mijn gevoel inging, ging ik er van uit dat iemand die als zo lang in die branche actief was wel wist wat hij deed.”

Is je vertrouwen in mannen nu hersteld? Zou je ooit nog via internet daten?
“Mijn vertrouwen is zeker niet hersteld, feitelijk wantrouw ik heel veel mensen die ik ontmoet. Geduld is dan ook een vereiste voor een ieder die mijn leven betreedt. Hoewel ik op het eerste oog spontaan zal overkomen, heb ik duidelijke grenzen. Mijn privé leven deel ik niet zo snel. Toch hoop ik natuurlijk wel ooit zo ver te komen dat ik weer volledig open zal staan voor een nieuwe relatie, maar er is geen druk. Ik heb niet het gevoeld dat mijn leven incompleet is zonder man, hoewel je soms wel een ‘maatje’ mist om alles mee te delen. Welke rol internet daarin zal spelen, daar durf ik geen uitspraak over te doen, maar degene die mij op die manier wil bereiken zal heel wat uit de kast moeten halen om mij ervan te overtuigen dat hij serieus, betrouwbaar en oprecht is.”

Je hebt erg doortastend gehandeld. Voelde je direct niets meer voor Arnoud toen hij een leugenaar bleek te zijn of hielp de gedachte aan je zoons om je gevoelens uit te schakelen?
“Natuurlijk heeft het feit dat ik drie jongens heb een rol gespeeld in het uitschakelen van mijn gevoelens, toch was de woede die Arnoud in mij los heeft gemaakt krachtiger. Ik voelde me zo besodemieterd, zo vernederd en misbruikt dat ik mijn gevoel redelijk eenvoudig kon uitschakelen en het ook geen moment meer een rol heeft gespeeld. Wat langer heeft geduurd is het verdriet om wat hij mij heeft aangedaan. Tot op de dag van vandaag kan ik niet begrijpen dat hij zo bewust bezig is met het vernietigen van levens van anderen.”

Heb je inmiddels al een nieuwe baan? Kun je nu rondkomen?
“Helaas heb ik geen baan, mijn reuma heeft in zeker zin de overhand gekregen en zit ik al een hele tijd in de ziektewet. En dan is het financieel best krap, de hypotheek moet afgelost worden en alle lasten betaald. Toch geef ik de moed niet op. Enerzijds heb ik een eigen vertaalbureau opgericht, France Vertalingen. Op die manier kan ik mijn eigen tijd indelen. Anderzijds probeer ik mij te ontwikkelen als fotograaf en hoop toestemming te krijgen van het UWV om de HBO-opleiding Fotografische Vormgeving te volgen, en dan als zelfstandige fotograaf verder te kunnen.”

Heb je veel reacties gekregen van vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt?
“Ik heb tijdens de periode rond de opname en uitzending van Tros Opgelicht!contact gehad met andere slachtoffers van Arnoud, alle dames. Sinds die tijd ben ik benaderd door andere mensen die problemen met Arnoud hebben of door hem in de problemen zijn gekomen. Dit zijn echter altijd mannen en bedrijven, in binnen en buitenland. Arnoud is een gevaar voor vrouwen, mannen, bedrijven en instanties.”

Was het moeilijk om Bedrogen te schrijven?
“Het was niet echt moeilijk op zich, wel was het noodzakelijk om een soort kalender vooraf te maken om alle gebeurtenissen op het juiste moment te plaatsen. Er is uiteindelijk in een paar weken tijd heel erg veel gebeurd. En dat is een tip die ik aan een ieder wil meegeven om een waargebeurd verhaal te vertellen.”

Heb je tips voor vrouwen die hun eigen heftige verhaal op willen schrijven?
“Zorg eerst voor een goede chronologische volgorde, dan gaat het schrijven van het verhaal daarna bijna vanzelf, en zorg voor een uitstekende ghostwriter als je zelf niet in staat bent om een boek te schrijven. Een verhaal schrijven is één, een boek schrijven is iets heel anders. Ik ben dan ook erg dankbaar voor de inzet van Natasza Tardio. Zij heeft van mijn verhaal een boek gemaakt.”

Bedrogen
Annemieke Linders & Nataszia Tardo
ISBN: 9022557251
Uitgeverij: Boekerij