Mierikswortel

geroosterde venkel

Vandaag heb ik weer eens een potje geraspte mierikswortel meegenomen. Als een potje leeg is, heb ik er weer voor een tijdje genoeg van. En dan ineens… hebbes! Het staat weer in mijn koelkast. Te wachten op een lekker mierikswortelsausje voor op mijn verse toast met rucola en rosbief. Of om, zoals vanavond, aan de pastasaus een pittig accent te geven.

Mierikswortel is een vrij grote witte wortel die geraspt als kruidige smaakmaker wordt gebruikt. Mierikswortel is geraspt (als fijne puree) in een potje in (bijna) elke supermarkt verkrijgbaar. Verse mierikswortel zie je maar zelden. De smaak is vergelijkbaar met mosterd en combineert goed met vis en gevogelte. Een klassieke combinatie vormt rosbief met mierikswortel. Waarmee combineer jij mierikswortel?

Romige penne met kalkoen, champignons en mierikswortel, voor 2 personen:

200 g penne
2 el olijfolie
2 kalkoenschnitzels, in reepjes
1 sjalot, gesnipperd
250 g champignons, in kwarten
50 ml witte wijn
1 el geraspte mierikswortel (potje)
125 ml crème fraîche
1 el bieslook, fijngeknipt

Kook de penne in ruim water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie en bak de kalkoenreepjes goudbruin. Bak de sjalot en champignons 5 minuten mee en blus met de witte wijn. Roer de mierikswortel en de crème fraîche erdoor en verwarm de saus nog 3-4 minuten op laag vuur. Breng op smaak met zout en peper en neem de pan van het vuur. Roer er de bieslook met de pasta door en schep in twee kommen.