Karin: ‘Mijn ex wil niet betalen voor de sport van onze zoon’

geldproblemen ex

Karin en Rutger zijn gescheiden en zijn het niet helemaal eens over de manier waarop er geld wordt uitgegeven aan hun kinderen. Mediator Michiel Hordijk kijkt mee naar hun problemen.

Karin: “Toen wij nog getrouwd waren, kregen onze kinderen alles wat ze nodig hadden. Niet dat we ze verwenden, maar ook niet te streng. We zaten in ieder geval altijd op dezelfde lijn. Ik heb eigenlijk nooit aan Rutger hoeven vragen of hij het eens was met wat ik uitgaf. Daarover spraken we gewoon open met elkaar. Rutger verdiende niet altijd goed en ik heb, toen de kinderen nog klein waren, nog een tijdje maar één dag in de week gewerkt. Maar op het moment van de scheiding, en ook nu nog, heeft Rutger een goede baan. Daarom hebben we ook kunnen afspreken dat Davy, onze 13-jarige zoon, op ijshockey mocht blijven. Het is een sport die veel tijd en geld kost. In de winter ben ik ieder weekend onderweg, maar dat neem ik voor lief, want Davy heeft er veel mee gewonnen. Op de basisschool is hij veel gepest, totdat hij op ijshockey zijn mannetje leerde staan. Sinds die tijd doet hij het goed op school en dat hebben we vooral te danken aan het plezier dat hij uit zijn sport haalt. We zijn al gescheiden en om hem dan ook nog eens van die sport af te halen, omdat zijn vader er niet meer voor wil betalen, vind ik echt te ver gaan voor een kind van dertien. Ik heb het er met Rutger al een paar keer over willen hebben en dan zegt hij dat hij een overzicht wil hebben. Alles op één rekening. Ik denk dat hij dat doet, omdat zijn nieuwe partner dat ook zo heeft geregeld. Hij is gewoon bang dat ik het geld op maak aan andere dingen.”

Als ik weet waarvoor zij geld nodig heeft, komen we er wel uit

Rutger: “Een paar weken geleden heeft Karin mij gevraagd om weer een rekening te betalen. Dat komt gemiddeld zo één keer in de twee maanden voor sinds we twee jaar geleden zijn gescheiden. Nu gaat het om een rekening van de ijshockey van onze zoon Davy. Dat is op zich geen probleem. Het gaat om al de kosten die er nog eens bijkomen. Toen wij nog bij elkaar waren, heb ik al gezegd dat die sport veel te veel kost. In geld, maar ook in tijd. Hele weekenden was Karin op pad. Omdat onze dochter nog te klein was, moest één van ons thuis blijven. Ik vind het lastig om te zeggen, maar ik denk dat dit wel één van de redenen is waardoor we uit elkaar zijn gegroeid. Toen we onze scheiding hebben geregeld, spraken we af dat ik een vast bedrag per maand zou betalen. Ik heb toen al wel geopperd om een bedrag te storten op een rekening waar we dan allebei bij zouden kunnen. Daar hoefde ik dan geen gebruik van te maken, maar ik kon dan wel zo af en toe eens zien wat er met mijn geld gebeurt. Zij wilde dat niet. Dus ben ik akkoord gegaan met die kinderalimentatie. Wat een rotwoord vind ik dat. Bij mijn vriendin heb ik gezien dat zo’n bankrekening die je samen deelt heel goed kan werken. Je kunt dan ook gelijk zien wanneer er tekort is. Nu wil ik gewoon een regeling waarbij ik weet waar ik aan toe ben, zodat ik niet meer om de maand een rekening voorgeschoteld krijg.”

De mediator: “Partners hebben vaak een manier van samenwerken waarbij zij zich prettig voelen. Dat kan verschillen in de manier waarop zij de taken in het huishouden uitvoeren. Sommige ouders vinden het prettig om alles samen te doen en er zijn ook stellen die een automatische taakverdeling hebben. Uit het verhaal van Karin begrijp ik dat het de gewoonte was dat zij zich bezighield met de verschillende aankopen. Rutger wil graag weten waar hij aan toe is. Hoe zou je dat kunnen verenigen met de wens van Karin om, zoals ze dat gewend was, bepaalde dingen bespreekbaar te houden die incidenteel voorkomen? Waarom lukt dat nu niet meer? Gericht op hun kinderen, en in dit gesprek in het bijzonder Davy, willen Karin en Rutger allebei het beste geven. Maar, over wat nu werkelijk het beste is voor Davy komt eigenlijk niet aan bod. Zij doen er goed aan zichzelf een taak op te leggen, met als gevolg dat zij meer ruimte voor elkaar creëren om in gesprek te gaan over de opvoeding van de kinderen. Als taak stel ik voor dat zij nog eens in gesprek gaan over de afspraken die zij in het ouderschapsplan hebben gemaakt over de kostenverdeling. Zij zouden daarop een aanvulling kunnen maken voor welke incidentele kosten de rekening wordt gedeeld. Wanneer is er geen sprake van en vallen de kosten in de vaste bijdrage (klinkt een stuk vriendelijker). Pas als die ergernissen zijn opgehelderd kunnen Karin en Rutger weer als vanouds om de tafel praten over Davy.”

Over de mediator

Michiel Hordijk is één van de mediators bij iMediators. iMediators heeft dagelijks te maken met life-events die binnen een gezinssituatie kunnen plaatsvinden, zoals scheiding, familie- en werkgerelateerde conflicten. Heb je zelf een kwestie die je bespreekbaar wilt maken bij de mediator? Stuur deze dan op naar viva@imediators.nl.