Mijn leven met twee mannen

geroosterde venkel

Vertouwen, respect en communicatie staan hoog op de agenda. De bekende trendwatcher Adjiedj Bakas voorspelt in zijn laatste boek De toekomst van de liefde dat Polyamory aan een inhaalslag is begonnen. Sylvie vertelt aan Vrouwonline openhartig over haar relatie met twee mannen.

Monogaam opgevoed
Sylvie: “Ik ben opgevoed met monogamie als standaard relatievorm en miste niets in mijn huwelijk. Totdat ik verliefd werd op een andere man. Waarom word je verliefd op iemand anders, kun je je afvragen? Het antwoord kwam eigenlijk van mijn eigen man! Hij vond dat we deze “nieuwe” liefde best aan onze bestaande relatie konden toevoegen, zodat ik niet hoefde te kiezen. Ik was aan de ene kant verbaasd, maar tegelijkertijd ook weer niet, want mijn man is niet snel jaloers.”

Weemoed
“Een verliefdheid niét mogen voelen geeft ook stil verdriet. Dat stoppen we meestal heel diep weg en we denken met weemoed aan wat had kunnen zijn. Veel mensen zeggen dat ze niet vreemdgaan, maar bijna iedereen kent wel iemand die het dan alsnog deed. Met polyamory behoud ik het vertrouwen in mijn relatie.”

Oplossing voor tekortkomingen
“Je kunt eenvoudig genoeg niet álles voor een partner betekenen doordat je gewoonweg niet álles in huis hebt. Als mijn man van iemand anders wél krijgt wat hij bij mij tekort komt en dat deelt met mij, dan kan ik oprecht blij voor hem zijn. Daar heb ik wel aan moeten wennen, maar ik heb gemerkt dat ik jaloerser ben als er niét gedeeld wordt wat er in mijn partners leven omgaat.”

Reservepapa
“Mijn man is onder andere heel zorgzaam, ruimdenkend en vrijgevig; met hem deel ik intimiteit, betrokkenheid en liefde. Samen vormen we een liefdevol gezin met onze kinderen. Met mijn vriend deel ik een stukje cultuurverrijking en humor, maar ook vriendschap, liefde en hartstocht. De kinderen accepteerden mijn vriend in ons gezin alsof hij er altijd al bij gehoord heeft! Ze houden erg veel van hem en hij is een soort ‘reservepapa’ die ook van mama houdt.”

Stroomversnelling
“Polyamory kost een hoop energie, tijd en communicatie vaardigheden, maar het zet je ontwikkeling wel in een stroomversnelling! Mijn relatie met mijn vriend is wel veranderd in de loop der jaren. Hij kreeg meer de behoefte om te reizen. Je probeert je met zoveel mogelijk liefde en respect aan de situaties aan te passen, ook al is dat soms moeilijk.”

Coming out
“Mijn “coming out” naar de omgeving en mijn ouders toe heeft tegenstrijdige gevoelens opgeroepen. Terwijl wij het als iets moois zagen, vond bijna iedereen in onze omgeving het een bom onder ons huwelijk. Vooral voor mijn ouders was dit maar moeilijk te begrijpen. Ik kan me nu veel beter invoelen in het acceptatieproces dat homo’s en lesbiennes ervaren als zij vertellen aan de buitenwereld dat ze anders zijn. Ik raakte veel mensen kwijt, maar vond de meesten gelukkig ook weer terug.”

Oplossing voor relatieproblemen
“Inmiddels ben ik vrij open over polyamory, anders draag ik bij aan het taboe. Mijn vriendin, psychologe van beroep, is zelfs als therapeute gaan inzien dat dit voor sommige van haar cliënten een oplossing zou kunnen bieden voor hun relatieproblemen! Voor veel mensen zal de monogamie het uitgangspunt blijven, maar als er een maatschappelijk geaccepteerde keuze is, zal ook de groei van polyamory toenemen, voorspel ik.”

Een paar honderd polyamoureuze daters
“Mijn man en ik hebben inmiddels een datingsite opgezet omdat we zagen dat er voor mensen zoals wij nog niet zo’n gelegenheid was. Waar moet je naar toe als de “gewone” datingsites je uitsluiten omdat je niet aan de norm voldoet? PolyAmoryWorld is sinds 2 april 2010 in de lucht en we hebben nu een paar honderd leden. Ook kun je daar de test doen welke relatievorm het meest geschikt is voor jou.”