‘Mijn vriend geeft me de keuze: abortus of einde relatie’

abortus

Elke donderdag bespreken we een populair topic van het VIVA-forum. Deze week: wat als je vriend je dreigt te verlaten als je geen abortus pleegt?

Vijf maanden na de bevalling van haar eerste dochter is forummer yoma ongepland opnieuw zwanger geraakt. Abortus ziet ze absoluut niet zitten, maar haar vriend vindt het te vroeg voor een nieuwe baby en stelt yoma voor de keuze: abortus of einde relatie.

  • “Zo dan, dat is wel een spagaat. Jullie relatie gaat er natuurlijk sowieso niet op vooruit. Ook niet als je wel een overtijdsbehandeling laat doen.”
  • “Wat een eikel. Als jullie een tweeling hadden gekregen bij de eerste zwangerschap, zou hij er dan ook maar één hebben willen houden? Twee kinderen zo dicht op elkaar is naar mijn mening juist handig. Kunnen ze veel samen doen en met elkaar optrekken. En zo ben je er eerder doorheen qua opvoeden en het huis uit werken.”
  • “Staar je niet blind op deze twee opties, want er zijn er meer. Misschien worden jullie alsnog wel heel gelukkig met zijn vieren. Geef hem tijd om aan het idee te wennen. Ik denk dat zijn bezwaren best meevallen als je hem wat bedenktijd gunt zodat hij praktisch naar de huidige situatie kan kijken.”
  • “Voor mij zou het einde relatie zijn. Wat een eikel om je voor deze keuze te zetten. Waarom zou je bij een man willen zijn die je deze optie überhaupt geeft?”
  • “Wacht even af of deze reactie van je vriend uit paniek is. Als hij dit echt meent, wil je echt niet samen blijven met dit exemplaar.”
  • “Maak jezelf niet afhankelijk van een man. Ga direct werk zoeken, ongeacht de uitkomst van deze kwestie. Ik vind dat je vriend nogal kinderachtig reageert. Jullie hadden al plannen voor een tweede. Wat maakt anderhalf jaar verschil uit op een mensenleven? Als ik geen goed gevoel zou hebben bij een abortus, zou ik voor mezelf kiezen.”
  • “Het is niet echt netjes, maar zeggen dat hij weggaat is zijn enige ‘machtspositie’. Jij wilt rationeel nu ook geen kind, maar emotioneel kun je abortus niet aan. Ik verdedig je vriend niet, want als hij jullie echt in de steek wil laten, is het een eikel eerste klas. Toch zou ik zelf ook niet kunnen omgaan met iemand die ineens voor me beslist dat we er nog een kind bij krijgen, omdat ze emotioneel niet om kan gaan met wat rationeel gezien het best is voor iedereen.”
  • “Pff, wat is jouw vriend een ongelooflijk lompe hork! Sterkte ermee.”
  • “Je mag kiezen: één kind en samen blijven met de man die compleet aan jouw gevoelens voorbijgaat en je tot een abortus heeft gedwongen, of twee kinderen zonder die man. Ik denk dat ik het wel zou weten.”
  • “Persoonlijk zou ik hoe dan ook weggaan bij deze zak, of je voor abortus kiest of niet. Ik vind het echt heel egoïstisch van hem, en zelfs bijna emotionele chantage. Abortus is zo iets complex, ik vind het lastig om daar vanuit mijn luie stoel iets over te zeggen. Zelf zou ik, als ik alleen naar de praktische kant kijk, gaan voor een abortus. Maar ik kan me voorstellen dat de emotionele kant ook zwaar meeweegt. Hoe dan ook: ik vind je vriend een lul.”

Meepraten? Dat kan hier.

Beeld: iStock

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.