Moet ik het huis ook op mijn naam zetten?

Imke (27): “Mijn vriend en ik zijn dit voorjaar vijf jaar bij elkaar. Toen we een relatie kregen, woonde hij net een jaar in een koophuis. Aangezien ik van studentenkamer naar wooncontainer zwierf, ben ik na een jaar bij hem ingetrokken. Ik betaal sinds die tijd de helft van de vaste lasten en een derde van de hypotheek. Ik sta op dit adres ingeschreven, maar ben geen eigenaar.

Ondertussen hebben we ‘ons’ huis uitgebouwd, en ik heb er ook het nodige werk en geld ingestoken. Vorig jaar hebben we een dochtertje gekregen en nu begint het bij mij steeds meer te knagen: ik bouw helemaal niets op, en omdat we niet getrouwd zijn (in gemeenschap van goederen) sta ik letterlijk op straat – met kind – mocht het uitgaan tussen ons. Ik heb geen redenen te denken dat onze relatie snel over zal zijn, maar de zekerheid dat je altijd bij elkaar blijft, heb je nooit.

Doordat ik na de geboorte van onze dochter twee dagen per week minder ben gaan werken, hou ik ook te weinig over om een groot bedrag per maand te sparen.

Nu heb ik laatst voorgesteld om het huis ook op mijn naam te laten zetten. Peter begreep mijn probleem, maar zei ook dat zo’n handeling duizenden euro’s kost en dit zou zonde zijn. Daar ben ik het wel mee eens, maar het zit mij niet lekker. Moet ik eisen dat we het huis ook op mijn naam zetten?”

CC foto: blmurch