Moet ik me aanpassen aan zijn relaxte tempo?

Josien (28): “Na twee relaties van een jaar, ben ik inmiddels vier jaar single. In die tijd heb ik aardig wat dates achter de rug en het valt me op dat mannen tegenwoordig nogal solistisch leven…

Ik heb altijd het plaatje van verkering, samenwonen, trouwen, kinderen in m’n hoofd gehad, maar zodra ik tegen een leuke man over het woord ‘relatie’ begin, weet ie niet hoe snel hij zich uit de voeten moet maken. De redenen: geen zin in verplichtingen, gedoe, verantwoordelijkheden en ruzies – liever wil zo’n man ‘een relaxed leven’ waarin hij ‘z’n eigen ding’ kan doen. Alsof je leven stopt als je een relatie hebt!”

 Geen verplichtingen
“Van vriendinnen hoor ik soortgelijke verhalen. Over jongens die uit hun werk de stad in gaan om een onenightstand te scoren, getrouwde mannen die tijdens een vriendenweekend hun trouwring afdoen, erop los flirten en zelfs vreemdgaan en kerels die bij het eerste het beste relatieconflict het meteen voor gezien houden en de benen nemen. Het lijkt wel of de huisje-boompje-beestje-man is uitgestorven.”

 Bang om alles te verpesten
“Nu ben ik sinds twee maanden aan het daten met Kai en inmiddels ben ik tot over m’n oren verliefd op hem. Ik zou wel meer willen dan alleen een beetje daten, maar ik durf het onderwerp eigenlijk niet meer aan te snijden – ik ben de afgelopen jaren zo vaak teleurgesteld. Bovendien is Kai het prototype relaxte jongen. Ondanks dat we het ontzettend leuk hebben samen, maakt hij nog niet echt aanstalten om er wat meer van te maken dan zomaar een date. Ik ben bang dat ik alles weer verpest met zo’n opmerking over relaties.”

Ben ik ouderwets?
“Ik denk dat wanneer je echte gevoelens voor elkaar hebt, je altijd bij elkaar wilt zijn, trouw blijft, maar ook je eigen ding kunt doen en heb eigenlijk niet zo veel zin om mee te doen aan de nieuwe, solistische leefstijl. Of ben ik hopeloos ouderwets en moet ik me wél aanpassen en maar zien hoe het allemaal loopt, met het risico dat ik over een half jaar nog steeds smoorverliefd ben op een jongen die misschien helemaal geen vaste relatie wil? Moet ik meegaan in Kais relaxte tempo?”

Istockphoto.com