Moet ik mijn ‘geld stelende’ vriendin loslaten?

“Een vriendin van mij, Lisa, is een echte dame. Tenminste zo lijkt het. De werkelijkheid is jammer genoeg anders. Ze is door eigen nalatigheid in de schuldsanering terechtgekomen en van het weekbedrag kan ze  niet rondkomen.

Een oud-collega van ons is een van de velen van wie ze geld heeft ‘geleend’. Ik hoor Lisa nog tegen haar zeggen: ‘Echt? Leen je me 2000 euro?’ Ik zat erbij en dacht: doe het niet. Maar ik heb niets gezegd. Nu hoorde ik laatst dat ze nog steeds niets heeft teruggezien van het geld.

Ik zou graag willen dat Lisa onze oud-collega het geld teruggeeft. Natuurlijk heb ik er niks mee te maken, maar het zit me toch dwars. Mijn man is sowieso al klaar met haar. En ik heb het gevoel dat ik in een spagaat sta.

Ik heb medelijden met haar. Ik weet hoe moeilijk ze het heeft zonder basis, zonder familie waarop ze kan terugvallen, maar ik zou ook graag willen dat ze verantwoordelijkheid neemt voor haar eigen daden. Ze heeft ondertussen wel een heel lieve vriend gevonden die haar niks kwalijk neemt en haar in alles ondersteunt. Is voor mij het moment gekomen om haar los te laten?” LIEKE (33)

PS Je reactie/advies kan (ingekort) in Viva komen. Alleen je voorletter komt erbij en eventueel je leeftijd. Volgende week: een nieuw dilemma waarop jij weer kunt reageren. Heb je zelf een dilemma? Mail die kort maar goed uitgelegd naar dilemma@viva.nl.

CC foto: wfabry