Moet mijn broer die bruidsschat betalen?

Selma (31): “Mijn broer is begin dit jaar via een datingsite in contact gekomen met een Iraakse vrouw die met haar moeder in Noorwegen woont. Onlangs kwam ze voor een weekje naar Nederland. Ze had bij ons in Utrecht een hotel geboekt, maar tussen haar en mijn broer klikte het zo goed dat ze na twee nachten al bij hem ging slapen.

We zijn daarna met z’n drieën opgetrokken en ik had een heel prettig gevoel bij haar. Een moderne moslima, zonder hoofddoek, net als ik. Ze is mondhygiëniste van beroep en spreekt vloeiend Engels, Frans en Arabisch. In mei is mijn broer twee weken bij haar geweest en heeft daar toen ook haar moeder en jongere broer ontmoet.

Geldeisers
Sinds hij weer thuis is, skypen ze bijna elke dag en ze hebben nu zelfs plannen om te gaan trouwen, wat ik echt heel leuk voor hem vind. Maar nu kwam hij vorige week ineens met het verhaal dat de moeder van zijn aanstaande eist dat hij een bruidsschat betaalt. Twintigduizend euro hebben ze gevraagd. Ik geloofde m’n oren niet, ik dacht dat het moderne mensen waren, helemaal niet traditioneel of zo. Mijn broer twijfelt of hij moet betalen en dat heeft hij ook zo tegen zijn aanstaande gezegd. Die heeft hem gesmeekt om toch akkoord te gaan. Ze stoot haar familie verschrikkelijk voor het hoofd als ze geen bruidsschat krijgt.

De prijs van mijn schoonzus
Ik vind het zó raar: dat mijn broer zichzelf eigenlijk niet meer als moslim beschouwt, vindt de familie niet zo’n probleem, maar ze maken wel een issue over de bruidsschat. Moet hij nu naar Noorwegen gaan om over de prijs van mijn schoonzus to be te onderhandelen? Het voelt heel raar. En misschien snap ik het niet goed, maar al is het geld officieel voor haar, wie garandeert dat de schoonfamilie in Noorwegen er niet mee vandoor gaat?”

© Foto: Getty Images