Money, money, money: zo heb je minder ruzie over geld met je partner

ruzie geld partner

Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel makkelijk om te hebben. Dat is een uitspraak waar velen zich wel bij aan kunnen sluiten. Toch kan het betaalmiddel ook heel wat spanning brengen binnen je relatie. Zo heb je minder ruzie over geld met je partner.

Dat het problemen kan veroorzaken, blijkt wel uit onderzoek van de Universiteit van Michigan. Terri Buch verklaart aan Psychology Today dat geld voor zeven op de tien koppels voor spanning zorgt binnen de relatie.

Ruzie over geld met partner

Maar gaat de ruzie uiteindelijk wel écht over die flappen of zit er een diepergaande reden achter jullie onenigheid? Het kan goed dat dat laatste het geval is. Wanneer je bijvoorbeeld moeite hebt met concepten als controle, veiligheid en een gevoel van eigenwaarde, kan het zijn dat je het onderliggende issue eigenlijk over het hoofd ziet wanneer jullie ruziën over financiën.

Money, money, money

Probeer daarom om eens goed naar jezelf te kijken: denk je bij geld aan overvloed of juist in tekorten? Hoe jij vroeger geleerd hebt om met bankzaken om te gaan, heeft ook nu nog een grote invloed. Maak dit vervolgens bespreekbaar met je partner. Wie weet zat jij elke maand braaf geld in je spaarpot te stoppen, terwijl je lief alles kreeg wat zijn of haar hartje begeerde. Zo snap je ook beter waar de ander vandaan komt, en waarom hij of zij bijvoorbeeld eerder met geld strooit terwijl jij een buffer wil hebben voor mindere tijden.

Talk money to me

Het is altijd handig om duidelijke afspraken te maken over geld: verdelen jullie de boel 50/50 of kijk je naar ratio van inkomen? Werk je met een gezamenlijke rekening, dan is het daarnaast wijsheid om te bespreken wat daar wel én niet naartoe en vanaf gaat. Zo voorkom je een hoop ‘gezeik’ achteraf. Spaar bijvoorbeeld naast samen ook nog zelf, zo weet je dat je met dat geld precies kan doen waar jij zin in hebt.

Vakantieplannen

Wel plannen om samen ergens geld voor opzij te zetten? Doe dat dan ook op die gezamenlijke rekening. Zo kun je bijvoorbeeld sparen voor die wereldreis of een nieuwe badkamer. Niet alleen versterkt dit gezamenlijke doel jullie band, ook heb je iets leuks in het vooruitzicht. Praat daarom niet alleen over geld wanneer het een probleem begint te vormen, maar kijk bijvoorbeeld om de zoveel tijd eens goed naar jullie financiële plaatje. Zo weet je niet alleen wat er in én uit gaat, daarnaast voorkom je ook nog later gebakkelei over een euro of twee (honderd).

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Glamour | Beeld: iStock
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!