Na #IkOok bekennen mannen nu schuld van seksueel geweld op social media

De laatste weken staat social media vol met verhalen van vrouwen die ooit slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. Met de campagne #IkOok voert VIVA actie tegen dit probleem en motiveren we vrouwen hun verhaal te delen. Mannen biechten nu hun misstappen op met #IHave.

Veertig procent van de vrouwen in Nederland ondervindt seksueel geweld en maar liefst een op de acht vrouwen wordt verkracht. Slechts elf procent doet aangifte van seksueel misbruik. Dat cijfer moet en kan omhoog en een manier om dat te bereiken is door erover te praten. VIVA wil daaraan bijdragen en roept mensen op hun verhaal te delen met #IkOok. Sinds de Harvey Weinstein-affaire is het wereldwijd een hot topic en zijn er talloze verhalen te lezen via #MyHarveyWeinstein en #MeToo. Nu lijken de rollen omgedraaid en biechten mannen hun daden op via #IHave.

Een van de eersten die een publieke bekentenis deelde was Facebooker Stephen.

Andere mannen volgen en bekennen zich ooit schuldig te hebben gemaakt aan seksuele intimidatie. Zo bekent acteur Mark Ruffalo spijt te hebben dat hij ooit dacht dat vrouwen het als compliment zagen als hij ze nafloot.

Kritische noot

De nieuwe hashtag valt overigens niet bij iedereen in goede aarde. Sommige twitteraars vragen zich af of de mannen dit delen en daarvoor beloond willen worden of dat we boos kunnen zijn vanwege hun daden.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron Trouw, Rutgers | Beeld Shutterstock