‘Na sex onthullen mensen diepste gevoelens’

geroosterde venkel

Na de sex onthullen sommige mensen hun diepste gevoelens, terwijl anderen hun lippen stijf op elkaar houden. Een Amerikaanse wetenschapper denkt dat dit onder meer te maken heeft met de hormonen die vrijkomen bij een orgasme.

Amanda Denes van de universiteit van Connecticut hoorde van vriendinnen uiteenlopende verhalen over het gebabbel na een potje sex. Voor de een was een snelle ‘ik hou van jou’ het startschot voor een diepgaande relatie, voor de ander een blunder die je niet meer goed kan maken. Denes wilde weten hoe het komt dat sommige mensen na afloop zo open zijn over hun gevoelens, waar anderen er meer moeite mee hebben.

Oxycotine

Het orgasme blijkt een belangrijke rol te spelen. Als we klaarkomen, stroomt het ‘liefdeshormoon’ oxycotine door onze aderen. Vrouwen flappen er na een hoogtepunt daardoor meer positieve woorden uit dan vrouwen die niet zijn klaargekomen. Er wordt gedacht dat testosteron de effecten van oxycotine tempert. Mensen met veel testosteron in hun systeem, bijvoorbeeld mannen, zouden na de sex dus minder warme gevoelens uiten.

Niet bij alle bedpartners verloopt het geklets op dezelfde manier, weet de site MedicalXpress. Proefpersonen met een toegewijde relatie komen gemiddeld gezien met meer lieve woordjes na het vrijen dan mensen voor wie het niet meer dan een losse flodder was. Bovendien hadden loyale stelletjes minder spijt van hun romantische babbels. Denes vermoedt dan ook dat dit mechanisme monogame relaties ten goede komt.

Bron: BuzzO