Naspel cruciaal voor goede relatie

geroosterde venkel

Mannen staan erom bekend dat ze na de seks direct in slaap vallen. Of dat in ieder geval het liefst zouden willen. Wij vrouwen vinden het juist heerlijk om nog even in elkaars armen (na) te praten en heel erg te knuffelen. Tenminste, dat zijn de vooroordelen.

Toewijding uiten
Psychologen van de universiteit van Michigan menen dat knuffelen en praten na de seks een cruciale manier is om je toewijding naar elkaar te uiten en een goede band op te bouwen. In die zin zou zulk naspel dus even belangrijk zijn als voorspel én de seks zelf!

Verlangen naar affectie
Onderzoekers ondervroegen 456 hetero’s die online enquêtes invulden over de slaappatronen van henzelf en hun partners. Het blijkt dat zowel mannen als vrouwen (!) het niet fijn vinden als hun partner direct na de seks en eerder dan zij in slaap valt. Op zo’n moment is het verlangen naar affectie en goede gesprekken het grootst.

Er werd niet onderzocht of mannen degenen zijn die het vaakst direct in slaap vallen na de daad, maar uit eerdere onderzoeken blijkt dat dat wel degelijk zo is. Wij vrouwen blijven dan ook meestal met zo’n onzeker gevoel achter, terwijl hij allang in dromenland is.

Geen seks
Opvallend is wel dat als partners geen seks hebben die avond, de vrouw als eerst in slaap valt. Dit zou iets evolutionairs kunnen zijn: mannen blijven wakker om hun vrouw te kunnen beschermen.

Het zou echter ook kunnen dat mannen gewoon zo lang mogelijk wakker blijven in de hoop dat hun vrouw van gedachten verandert en wél zin heeft in een potje seks…

Hoe zit dat bij jou? Gelijk slapen of lekker knuffelen?